søndag 30. november 2008

Selje. En gråværs dag

Dette er Selje på Nord Vestlandet en gråværsdag i sommer. Himmelen var ganske grå... men var den SÅ grå? Omtrent uten farge? Jeg vil så gjerne tilføre den litt blåfarge men jeg har ikke forstand på hvordan jeg skal få det til. Er det i det hele tatt mulig? Og er det noen av dere som ev. vet hvordan? Her trengs eksperthjelp. Jeg venter spent.


Ver. 2 ved RuneE Jeg har redusert litt på den noe brutale rødfargen, fått frem det som var av informasjon i himmelen (resten var helt overeksponert), mørknet litt her og der. Her kan man sikkert finne på mange varianter.

Det kunne vært artig å sett det i helt sort/hvitt...

Ver. 3 ved RuneE. Som sagt så gjort. Her er en sort/hvit versjon også. Bare vær oppmerksom på at en slik omdannelse kan gjøres på mange måter.V4. Motivet var så flott så jeg lagde et maleri av det - John.

13 kommentarer:

RuneE sa...

Vi har nå fått opp størrelsen til det du har brukt. Det var en koselig samling med naust - der har du i alle fall noen tak og hus med rikelig farge. Det grønne i trærne ser riktig ut. Det spørs om du skal ha så mye mer farge? Kanskje gjøre noe med gråtonene.
Vi får leke litt.

GAWO sa...

Takk for hjelp med størrelse på bildet. Du må ta deg en tur til Selje. Det er utrolig vakkert der. Og på en solskinnsdag blir kanskje himmelen blå også :-)
Kankje bildet er greit sånn det er? Det er tross alt en dag da det var regn i luften. Men lek litt du!

John sa...

Et meget flott motiv du har fanget her Gawo. Problemet er at en digital bilde brikke ikke klare å fange opp mere enn 10 eksponerings trinn. DVS at den ikke klare hele spekteret fra sort til hvitt. Hvis du hadde eksponert himmelen slik at du hadde fått mere detaljer og farge i den så ville resten blitt mørkere. Så da må man velge når man tar bilde. Dette kan løses ved å bruke f.eks et gradert fråfilter på objektivet. Det er et grått filter som er mørkere i toppen og blir gradvis lysere nedover mot bunn. Man kan også ta 2 bilder. Et med riktig himmel og et sånn som du har tatt her. Så må man legge disse bildene oppå hverandre i f.eks photshop. Da vil du få i både pose og sekk.

John sa...

Fråfilter = Gråfilter :)

RuneE sa...

Nå har jeg laget to versjoner - en med noe dempede farger (se i posten) og en sort-hvit.

Ivar Ivrig sa...

Holder en knapp på originalen. Synes rødfargen frisker opp bildet jeg. Og er for meg mere naturlig. På min skjerm :-)

Ivar Ivrig sa...

En spennende utgave John. Håper jeg får litt bedre tid etterhvert til å leke meg med redigering.

John sa...

Ja det er morro å leke litt med bilder. Her brukte jeg Topaz og dro litt hardt i spakene. Planen var å få frem mere av himmelen, men det var ikke noe å hente der så da ble det maleri i stedet. Er man en reser i Photoshop så legger man bare på en himmel fra et annet bilde.

Pernille sa...

Dæsken så flink dere alle er! Nydelig utganspunk som bare ble flottere og spennende etter hvert som jeg skroller ned.

RuneE sa...

Tja, det ser nå mer ut som om du har brodert det med dobbel tråd... ;-)

RuneE sa...

Jeg justerte litt til på den sort/hvite og erstattet. Hadde bl.a. glemt å skjerpe den opp litt.

John sa...

Ja du ser korsstingen Rune :)

GAWO sa...

... hvor ble det av kommentaren min som jeg la inn for noen dager siden???

Men jeg kan skrive på nytt jeg! Det jeg ville si var tusen takk til dere som har lagt inn kommentarer her. Dere er så flinke. Jeg falt for S/H varianten som nå ser ut som om det er fra 1800 tallet. Kanskje er naustene så gamle... Og maleriutgaven vekket kunstneren i meg. Jeg har lyst til å ta fram akvarellskrinet og svinge kostene igjen. Dette kan være et fint motiv og øve seg på. Så tusen takk.