lørdag 15. november 2008

Fototips og Triks

Litt om kamera i - kulde - varme - fuktighet - sand

Kulde
Du kan trygt ta kamera ut i kulden, men husk at batteriene blir fort tappet i minusgrader. Ta derfor med ekstra batterier, og oppbevar dem i en lomme nær kroppen. Lithiumbatterier varer lengre i kulden. Når batteriene i kamera begynner å bli dårlig, bytt om til ferske. Legg så de brukte i lommen, og de får tilbake mye av energien igjen i løpet av en times tid

Det største problemet med fotografering ute i lave temperaturer (alt omkring null eller lavere) er at man alltid må passe på å forhindre kondens på utstyret når det tas inn i mer vanlige temperaturer hvor luftfuktigheten er høyere (herunder i bil).

Etter at du har brukt kamera ute når det er kaldt, bør du ta det gradvis inn i romtemperatur.
Legg det fra deg i gangen slik at det får en gradvis oppvarming. Ta gjerne en tett plastpose rundt eller to før du går inn, slik at ikke varm luft slipper inn. På den måten hindrer du at den varme luften kommer inn i kamera og skaper kondens.

Fuktighet/sand
De fleste kamera tåler ikke fuktighet. Selvsagt er det grader av dette - men skal du oppholde deg under forhold der du kan få vannsprut på kamera, bør du pakke det inn. Ofte er en gjennomsiktig plastpose nok (se bildet). Lag hull for linsen/objektivet og fest et strikk utenpå slik at det blir tett.
Denne metoden fungerer også som beskyttelse mot sand - som er en av kameraets verste fiender.

Vanndråper på linseglasset tørker du av med en egnet klut eller helst linsepapir.

Skulle du være så uheldig å få vann på eller i kamera - slå av strømmen umiddelbart og ta ut batterier. La det tørke - og kontakt straks din fotobutikk eller et verksted.

Sol og varme
De fleste kamera tåler normal bruk i sol og varme. Men ikke la det ligge i solsteiken eller på varme steder. Bl. a vil oljen som finnes i objektivet bli for flytende og kan renne utover linseglass eller skade elektronikk. Sjekk bruksanvisningen om temperaturer.

Kondens (el. dugging, er utstyret kaldt nok fryser det til is) er et alvorlig et problem når man tar kameraet fra kaldt til varmt - det gjelder også når man går ut av luftkondisjonert hotellrom (ca. 20-23 grader) eller går ut av fly og kommer ut i 35-40 graders fuktig tropeluft. Hold utstyr med elektroniske komponenter lufttett innpakket (vanlige plast bæreposer, gjerne to lag, holder bra) inntil utstyret har nådd temperaturen i det varmere området.

PS. på siden fototips.no finner dere alt mellom himmel og jord som har med fotografering å gjøre.

Kilder foto.no og Fototips

5 kommentarer:

Pernille sa...

Tusen takk, John. Å no ble jeg glad:) Suverent at du skrev om dette. Slik info er gull verd for meg:)

RuneE sa...

Høyst relevant - kan du lagre det på Forumet også? Da er det lettere å finne det igjen - og kanskje forsette diskusjonen.

Garden Angel sa...

Takker for infoen:))
Supert med sånne innslag!
God Helg!

Ivar Ivrig sa...

Supert. Flere slike.

Anne-Berit sa...

Veldig bra at du la ut disse opplysningene John.Alt sånt mottas med takk.
God helg til deg og frua!