onsdag 19. november 2008

Revelfossen

Rett nedenfor der jeg bor renner denne Revelfossen. Den er regulert, så den er ikke alltid i sine fulle prakt. Men den er et yndet foto-objekt. Når fossen er på sitt største og vakreste, så er det umulig å komme nærmere med speilrefleksen. Da må jeg i så fall ha regntrekk, for vannspruten fra den er himla stor. Her et bilde fra en dag jeg fikk komme litt nær. Skal prøve meg på nytt igjen med speilrefleksen til våren. Det står noen ruiner på siden, så helt inntil kommer en ikke. På den andre siden, så må en vasse ut i vannet for å komme på siden av den. Eller ha en linse med mere zoom;) Noe jeg må tenke på til neste gang? Stativ og div instillinger er jeg no obs på. Men ellers noe dere vil ha fikset på eller tips dere vil gi meg? Kom med det, jeg er som en tørr svamp;)

Bildet er skarpet litt og justert litt i fargene.


Versjon 2 ved RuneE

Se kommentarene for forklaring

V3. Ved Studio Natura.

22 kommentarer:

RuneE sa...

For undertegnede ser dette veldig bra ut; en foss med stor vannføring som er fanget inn i en høstlig setting. Fint eksponert i passe pastellfargede omgivelser. Jeg ville ikke gjort noe mer - men kanskje andre?

Pernille sa...

Takk skal du ha, Rune:) Jeg syns bildet mangler en slags glød/skinn. Vet ikke helt hvordan jeg skal få det til.

RuneE sa...

Det enkleste er å øke metningen en smule, og da kanskje fortrinnsvis de gule tonene, men vær forsiktig så du ikke tar for mye!

Dersom du gjør bildet skarpere må du også være forsiktig. Dette er et bilde der luften er full vanndråper - og det inntrykket av "tåke" ville det være fint å beholde.

Pernille sa...

Da jeg prøvde å gjøre bildet skarpere så skjedde akkurat det du sier og bildet ble "rotete". Har prøvd alle mulige måter som jeg kan da, men dette er det beste jeg får til. Da jeg jobbet med de gule tonene, så virket vakket skittent. Men det blir kanskje noe annet når jeg prøver med stativ og en annen innstilling.
Og et kurs i photoshop;) Hi hi.

Anne-Berit sa...

Dette bildet av Revelforsen har du vært veldig heldig med,og jeg syns du skal la det være som det er.Det er jo som å være der!

RuneE sa...

Jeg tillot meg (til tross for en blandet erfaring) å gjøre et lite, raskt rorsøk

Jeg har gjort fossen en tanke mer utydelig (her kan man egentlig leke så mye man vil ved å velge ut den alene), og så har jeg gjor det som ikke er foss en tanke gulere. Bivirkningen er at bildet ser ut som det er tatt litt senere på kvelden. De lar seg gjøre å unngå, men krever en del mer arbeid.

Stryk det dersom du ikke liker set.

GAWO sa...

Jøss for en foss. Kjenner nesten vannspruten helt hit.
Jeg likte din versjon best Pernille. Jeg likte de blå fargene i bildet. Vannet ble for grumset i versjon 2 synes jeg.

RuneE sa...

Bare for ordens skyld - fargene i selve fossen er ikke endret i versjon 2.

Ellers må jeg igjen si at jeg synes selv at utgangspunktet var utmerket.

Pernille sa...

Så flink du er, Rune. Jeg syns bildet ble kjempefint! At det ser ut som det er senere på kvelden gjør ikke meg noe. Jeg er kjempeglad for at du tok deg tid til noe jeg ikke fikk til:) Jeg syns bildet ble lunere og jeg syns vannet i fossen virker renere. Er det en synsbedrag eller? Jeg liker din verson kjempegodt, Rune:) Tusen takk:)

Anne-Berit og Gawo:) Tusen takk for "skrytet":) Fossen den er vakker der den står og morsom å fotografere:)

RuneE sa...

Takk foe skrytet! Man lever lenge på det.

Det at fossen virker "renere" må skyldes at jeg gjorde selve fossen ørlite grann mer utydelig. Dersom du vil ha hele "oppskriften", så kan du få den på E-post i morgen. Bare gi meg et ord.

John sa...

Syntes begge versjonene er fine. Rennende vann er alltid fasinerende å se på. Her har du muligheten til å få til slørete vann Pernille.

Du kan jo ønske deg et telezoom objektiv fra julenissen slik at du har muligheten til å lage trangere utsnitt og zoome deg mere inn på deler av fossen. Da kan du f.eks utenlate det transport båndet som går på kryss og tvers i Mo :)

Pernille sa...

Rune: Det hadde vært kjekt å fått oppskriften. Da lærer jeg masse:) Men jeg har en forenklet utgave a photoshop. Skal bli gøy å se om jeg kan få til noe av det sammen som deg. Øvelse gjør mester:)

John: Slørete vann er en av mine "drømmer" og telezoom står på ønskelista sammens med et par andre linser, bøker og utstyr;) Spørs hvor snill jeg har vært no;) Jeg har flere bilder av fossen i nærmere øyensyn men de er ikke slørete. Bare masse vann. Hi hi. De ble tatt før jeg kom i denne flotte og lærerike klubben:) Men jeg gir ikke opp;) Det kommer atter en vår:)

Studio Natura sa...

Jeg greier ikke helt å holde meg unna da :-)

Holder på å river ut gammel innredning fra et rom som skal byges om, måtte ta en liten pause å lese litt på bloggen. Og så måtte jeg bare tafse litt på Pernilles bilde, og så måtte jeg bare sende det til Ivrig som sikkert legger det ut snart. Og så får dere se om det hjalp noe.

Utgangspunktet er originalen, har ikke gjort annet enn å øke kontrasten og plukke fram høylys i skog og vann. Ingen store saker, men nok til å lage det ørlite mer "levende". Og svakt mørkere himmel.

Mvh Studio Natura

Pernille sa...

Så morsomt at du tafser på bildet mitt, Studio Natura. Gleder meg til Ivar legger det ut:) Kjempekos at du tar deg tid til det:)

Åååå no er jeg spent:)

Lykke til med opp-pussingen:)

Lene sa...

Nå er jeg også nysgjerrig. Moro å se hva disse gutta trikser og mikser med :) Så herlig natur du har rett ut døre. Pernille! Misunnelig, jeg. Men ikke på disse malmrutsjebanene, da. Men sånn er det. Man ser seg kanskje blind på dem når man er vant med at de er der. Jeg skrollet bare ned så jeg ikke så dem, og bare nøøøøt vannet og fossen.

Jeg har heller enda ikke knipset slørete vann. Sikker på du er før ute enn meg. Er det ikke flott at det er jul snart :) Sååå mye å ønkske seg på fotofronten :)
:)

Pernille sa...

Bare skroll ned du, Lene:) For oss her på Mo så er malmbanene en del av naturen og et minne svar svunnen tid. Og siden søylene står i vannet, så blir det unaturlig for meg å klippe den bort.

Jo vi har sikkert flott natur her. Men man ser ikke det en har rett framfor nesen når det er blitt en selvfølge. Er sikker på at nesten alle turister som kommer hit drar til Svartisen. Men det er nesten så vidt jeg har vært der. Hi hi hi. Og jeg misunner dere der nede alle de flotte bygningene, parkene og ellers vindunderlige motiver. Kanskje vi skulle bytte en liten stund. Hi hi.

Lene sa...

Juhuuu! Helt knall! Morsomt å se hvordan man kan hente frem enda mere liv, dybde og farger! Veldig fint. Skrolla ikke ned engan - snart blitt ekte Moiraner, jeg, og vendt meg til rutsjebanene ;)

Jeg bodde selv like ved innflyvningen til Fornebu den gangen det enda var flyplass der. La omtrent ikke merke til flyene i det hele tatt, bortsett fra om jeg satt på terassen og snakket i tlf (hørte jo ikke hva som ble sagt). Man vender seg til alt mulig :)

Pernille sa...

Å gu så vakkert bildet mitt ble no, om jeg skal si det selv. Bildet ble akkurat slik jeg ønsket det:) Det ble en mye bedre glød og det ble mye mer levende enn orginalen. Jeg ser at jeg har en lang vei å gå når det gjelder redigering. Også på fotofronten. Men jeg er på tur;) Tusen takk, Studio Natura. Du er en mester:) Gjør hva du vil med bildene mine! Det er morro:)

Kathrine sa...

Flott Lars Andreas:-) Og flott motiv:-)

Studio Natura sa...

Vil bare si ta jeg ikke mener at RuneE sine justeringer er gale på noe vis. Bar viser en annen tilnærming.

Anne-Berit sa...

Tenk om vi var så flinke som disse gutta Pernille,men du lærer fort og er på god vei,for dette er noe du er virkelig interressert i å lære.Ellers ville jeg bare si at transportbandet med malm fra Rana Gruber og annen transport fra Koksverkskaia og til Rana Industripark(tidligere Jernverket)er i full virksomhet ennå den!Ha en fin dag!

Pernille sa...

Rune er bare kjempedyktig! Og jeg syns det er så morsomt å se hva de enkelte får til med sin redigering. Jo flere som redigerer jo mere morsomt og lærerikt!