torsdag 27. november 2008

Jeg har sett lyset

Ja iallefall ett glimt. Dette er sikkert gammelt nytt for dere proffer, men for meg var det en aha opplevelse.

Jeg har i lang tid irritert meg over hvor mørk trærne og andre ting blir i forgrunnen når jeg tar bilder i den blåtimen eller når det er litt skumt og ved solnedgang.
Men så skulle jeg knipse bilder ute en dag det var skodde og sol, ett vakkert lys, men bildene ble mørke. Jeg senket kameraet mot snøen og da dukket lyspæren opp over mitt hodet ...hihihi for når jeg da skulle ta bilder av himmelen igjen, da hadde jeg låst lysmåleren på sneen..og woila...det ble lysere.
Det jeg gjorde var å holde utløserknappen nede hele tiden. Det eneste som kan bli feil er fokuset. Men det gikk rimelig greit på de bildene jeg tok.

Dette er ment som ett tips, om det er flere som ikke vet dette.

19 kommentarer:

Pernille sa...

Jeg bruker den metoden av og til. Men om det er rett gjort vet jeg ikke. Jeg bruker mye det å ha fokus på en plass og så flytte kamera.
Det står om det i bruksanvisningen. Men jeg har ikke lest så mye om akkurat det;) Flotte bilder med et trollsk lys i. Syn de ble morsomme:)

Lene sa...

Du kan låse lysmåleren med AE-L AF-L knappen. Du trenger ikke å holde inne utløserknappen underveis - og kan fokusere som vanlig etter at du har rettet kameraet mot motivet. Men du får selvfølgelig ikke flyttet fokuset i søkeren. Ha! Søren meg fått med meg litt, jeg og. Vi blir jo sååå flinke til slutt atte ;)

Flott vinterlandskap dere har, og kjempekos bilde :) Ville kanskje ha gått nærmere innpå lysgluggen - fått mer av den, og bittegrann mindre av "rammen".

RuneE sa...

De fleste speilreflekskamera kan flytte fokus i søkeren. Man har diverse lysende punkter i søkeren som angir hvor det er fokus. Disse kan man skifte mellom. Ved å låse eksponeringen til ønsket verdi kan man så deretter velge det punktet man vil fokusere på.

Hvordan det gjøres hos Nikon vet jeg ikke, men det står sikkert i manualen. Eller man kan ta hele greia manuelt - noe jeg tror jeg ville gjort her.

PS Skogen din ble fin den. Her er så store dynamiske forskjeller at det hadde vært vanskelig å få alt skarpt selv med stativ etc. Jeg hører John rope HDR...

Lene sa...

Hmm... Så du mener man kan flytte fokus etter å ha låst lysmåleren? Ikke fått til dette, jeg - så alltid planlagt - først bestemme fokuspunkt - så lys - og deretter tilbake. Skjønner ikke helt hvordan jeg skal få flytta fokus når en finger allerede er opptatt med å holde inn låsen..?

Lene sa...

Hmm... Så du mener man kan flytte fokus etter å ha låst lysmåleren? Ikke fått til dette, jeg - så alltid planlagt - først bestemme fokuspunkt - så lys - og deretter tilbake. Skjønner ikke helt hvordan jeg skal få flytta fokus når en finger allerede er opptatt med å holde inn låsen..?

Lene sa...

Hmm... Så du mener man kan flytte fokus etter å ha låst lysmåleren? Ikke fått til dette, jeg - så alltid planlagt - først bestemme fokuspunkt - så lys - og deretter tilbake. Skjønner ikke helt hvordan jeg skal få flytta fokus når en finger allerede er opptatt med å holde inn låsen..?

Randi sa...

Ja, det stemmer det Lene...det går an ja.! det tenkte jeg ikke på. Det er jo det de knappene er til for. Hmm..
Jeg vet jeg har klart å flytte fokus på Nikon D80, det står på side...ska vi se..ett øyeblikk her nå..side 53. Da holder vi AF-L/AF-L knappen nede.Men så var det lysmåleren da...hmm...trenger flere hender her.....eller flere hoder.

Ja ikke akkurat det stor motivet, var ett annet ett jeg tok som ble mye bedre...får legge inn det straks.

RuneE sa...

Lene - snakk med sjefen :-)

John sa...

En annen ting du kan sjekke er hvordan du har still lysmåleren din. Du har tre valg. Symbolene ser du på på den lille skjermen og hurtivalg knappen har du rett ved under den lille skjermen og det ser ut som fire firkanter med en prikk i midten.
Du har spot/punkt måling, du har sentrumsveid måling og du har 3D matrix måling. Den siste har samme symbol på skjermen som på knappen. Du velger ved å holde knappen inne og skroller på en av hjulene.
Den AF/L AE/L knappen har to funksjoner. Den kan enten lås fokus eller låse lysmåleren. Som default låser den lysmåleren på D80. Når du skal flytte fokus punktet bruker du den runde knappen som har en låsebryter ved siden av som det står L på. Hvis den står på L får du ikke flyttet fokuspunktet da L står for Lock eller da Lås på norsk. :)

Randi sa...

Å

Randi sa...

Neida, jeg skjønte litt..hihi. Men hvordan vet jeg hva som er riktig innstilling på lysmåleren.? hva gjør den 3D Matrix måling knappen...nå ble det flere spørsmål i hodet mitt..enn svar..hihihi
Men det er jo dette jeg lærer av.

John sa...

3D matrix også kallt Evaluerende lysmåling - også kalt bikube - består av en rekke områder i søkeren som måler lyset ut fra ulike kriterier. De målte verdiene blir så satt sammen og bearbeidet av dataprogrammer i kamera, som så beregner riktig eksponering. I de mest avanserte modellene ligger det lagret informasjon om eksponeringer tatt av "eksperter" i ulike situasjoner og lysforhold, slik at kamera skal "kjenne igjen" situasjoner og gi riktig eksponering basert på dette.

Sentrumsveid - måler lyset i et begrenset område i sentrum av bildet, da mange plasserer hovedmotivet her. Dette kan være en grei måte å få riktig eksponering på om du har svært mørke eller lyse områder i bildeflaten som kan gi feil eksponering.

Dette beyr likevel ikke at du trenger å ha motivet i midten av bildet. Som ved låsing av fokus, kan du "låse" lysmålingen ved å rette sentrumsmarkeringen i søkeren mot hovedmotivet, og trykke utløseren halveis ned. Rékomponer bildet og trykk så utløseren helt ned.

Spotmåling - måler lyset i et lite område i bildet. Denne metoden er i prinsippet det samme som sentrumsveid lysmåling, bare at området som blir målt er enda mindre. Spotmåling er spesielt gunstig i vanskelige lysforhold når du vil "ta vare på" en spesiell belysning som skaper en fin stemning i bilde. Du retter da målefeltet mot det området i bildet som er nærmest opp til 18% grått og måler lyset der. Dette vil da bli referansepunktet for eksponeringen, og du vil få bildet riktig eksponert.

RuneE sa...

John - bare for å øke forvirringen: Ved sentrumsvektet (sentrumsveid) måling legges hovedvekten av målingen på den sentrale delen av bildet, men det tas også hensyn til resten. Jeg har sett tall som 60/40 oppgitt, men det kan sikkert variere. Mitt kamera har to slike varianter (fire varianter tilsammen).

Spot (prikk)måling er akkurat det det sier - måler kun et område ikke stort større enn den røde prikken midt i søkeren. Kan være veldig praktisk i kombinasjon med manuell innstilling. Ekstremt eksempel: Månen.

John sa...

På Nikon kan man på sentrumsveid sette hvor mange millimeter som skal måles. Jeg har ikke studert dette med 40/60 men du har helt sikkert rett :)

Randi, fant du ut hvordan lysmåling du har kameraet på ?

Den matriks målingen er vel kansje den beste til pek og klikk fotografering.

Randi sa...

Nei, jeg datt litt ut....unger som maser, hund som må ut...alene hjemme. Så jeg må se på det senere.

Men viss det er den firkanten med prikk i du mener så står den på den som er størst...altså ikke med bare en prikk i. Men ellers finner jeg ikke ut hvordan lysmåling det er på kameraet mitt.
Jeg trenger en teskje takk..:-))

John sa...

Du har disse tre valgene, det er det ingen tvil om. Spørsmålet er hvem av dem du har stilt in kamera på. hehe.
Sats på den som har samme symbol som den kanppen...dva fire firkantlignede duppeditter med en prikk i senter.

John sa...

En annen ting...du har kun en tommel på høyre hand. :) Hvis du har behov for å endre fokus punkt så gjør du det først. Så bruker du tommelen på AE-L låsekanppen og pekefingeren på utløserknappen. ;)

Lene sa...

Sukk... Det var jo det jeg mente ;)

Ivar Ivrig sa...

Jepp, jeg bruker AE-L for å låse lysmålingen og fokus ligger på utløserknappen. Hadde ei stund både lysmåling og fokus på AE-L men har kuttet det ut.
Finner ut mye av å sitte å lese bruksanvisningen og ha kamera i hånden og prøve det du leser sjø :-)