fredag 17. oktober 2008

Varde samlet

18 kommentarer:

John sa...

Takk skal du ha!
Da fikk vi en god sammenligning.
Konklusjonen for min del er at skjermen min ikke er god nok, da snøen i din utgave er blå på min skjerm. Spørsmålet er da, er snøen helt hvit på din skjerm ?

Ivar Ivrig sa...

Nei snøen er f... meg blå. Men spis ikke gul snø. Dritbra bilde læll da :-D

John sa...

Testet det jeg skrev om under Runes bilde og fikk som forventet bekreftet at fargestyringen ikke er riktig.
Den gamle Sony CRT skjermen viser helt klart en annen fremstilling av bilde og det var vel ingen tvil om hva som er det riktige :)

RuneE sa...

Jeg kom visst ut med brunt her, men er det skjerme eller metode for behandling (jeg forandre fargetemperatur? Jeg har en mistanke om at vi burde startet med samme fil fra bunnen av og så sett hvor vi havnet. Nå har vi tre bilder som har tatt utgangspunkt i en allerede behandlet fil. Det er noen begrensninger her.

En RAW-fil av noe tilsvarende ville vært interessant.

Studio Natura sa...

Morn :)

En kalibrert skjerm er en forutsetning mener jeg. Uten det - og spesielt en laptop skjerm - kan man like gjerne gi opp noe særlig grundig bildebehandling.

Men nå må dere være klar over at jeg legger lista høyt - helt øverst faktisk. Og jeg kaller en spade for en spade :)

Videre er det jo slik at man oppfatter subjektivt likevel. Det dreier seg om trenign av synet. Og der dreier seg om dagsform. Når jeg justerer mine egene bilder får de som gjernest ligge til dagen etter. Da tar jeg en ny sjekk for å se om jeg mener det samme som da jeg satt å justerte. Det er ikke altid tilfelle!

De to andre forslagene for justering av dette bildet, endret også fargen tildels dramatisk. Og i helt feil retning etter min oppfatning. Men alle traff på en bedre kontrast. Det jeg i utgangspunktet savnet på Ivrig sitt bilde var at snøen skulle bli så lys som den oppfattes. Bildet var for mørkt.

I min utgave har jeg lysnet høylysene, latt skyggene være. Lagt på bittelitt rød og en grei dose magenta.

RuneE sa...

Som en av "spadene" får jeg bare bøye meg i støvet. Men det er jo for å lære vi har opprettet denne bloggen!

Jeg arbeider stort sett med en 19 tommer Fujitus-Siemens skjerm hjemme som jeg prøver å holde etter beste evne, men hittil uten å ha eget kalibreringsutstyr. Der er en av tingene som står på listen. Hva vil du anbefale til en ikke altfor velstående hobbyfotograf som kjenner sin begrensning(håper jeg?)?

På den annen side investert jeg i går på den lokale fotomesse 200kr + i et nytt Manfrotto-stativ...

John sa...

Ja jeg bøyer meg i støvet jeg også.
Og det er jo meget bra at Lars A. tar seg tid til å gjøre dette.

Jeg var vel egentlig klar over dette, men ikke at det var så stor forskjell var jeg ikke klar over.

Som jeg skreiv i under det andre bildet så var jeg en tur på kontoret å sjekket bilde på en eldre men meget dyr den gangen Sony Trinitron CRT skjerm. Den har faktiks helt flat skjerm også.
Spørsmålet er vel om ikke all bilde redigering må foregå der.

Spyder 3 studio er et kalibrerings program som mange bruker, mener det koster drøye 4000.- Vi får spleise på et å sende det rundt :)

Det finnes sikkert billigere og dyrer varianter også.

John sa...

Hos Fotovideo koster Spyder 3 Studio
den nette sum av kr 4.590.-

Studio Natura sa...

Det finnes spydere ned i tusenlappen. Og så er jo spleising løsningen som her nevnes. Jeg er selv med i et lag på 5 som deler en slik. Ble kostende mindre enn en pizza og noen øl ;-)

Ivar Ivrig sa...

Det er en kostbar hobby dette. Ser jo det selv at det "trengs" litt invistering, men så spørs det hvor langt en amatør skal gå da? Når er jeg fornøyd? Samtidig ser jeg at en kanskje må ha litt utstyr for å kunne se/lære seg noe nytt og ha progresjon i hobbyen sin, det er vel derfor vi har denne siden også. For å lære og utvikle oss videre. Kjedelig å stå på stedet hvil. Ha en fin foto/redigerings helg alle sammen ;-)

RuneE sa...

Jeg ser at min forrige kommentar er dørgende full av skrivefeil (Alzheimer light?).

Når jeg nevnte mitt nye stativ til over 2000 kr (og ikke 200) var det også for å understreke det som Ivar sier - hvor langt skal en mer eller mindre "vanlig" amatør gå?

Det går selvfølgelig å sende den slags utstyr på rundgang med postverket slik at man får den en gang i måneden eller så. Men er en rimeligere utgave til 1000 kroner godt nok for oss?

Denne bloggen er ikke ment for dem som tilhører super klassen per se (selv om vi er svært glad for å en med!!!). Så kanskje denne lille debatten reflekterer noe av det dette dreier seg om:

På hvilket nivå skal vi legge oss i det hele tatt???

Studio Natura sa...

Det er veldig riktig (og viktig). Man må bli enig med seg selv om hvor man ønsker å være.

Og jeg lover å ikke "spamme" bloggen med skyhøye krav og forventninger. Hvertfall ikke hele tiden ;-)

Jeg lurte på å kjøpe meg en sykkel for noen år siden, for å kanskje mosjonere mer, sykle til jobb osv. Jeg hadde lyst på en dritdyr og flott sykkel. Og tenkte at å ha en slik kan jo inspirere meg til å sykle mer. Men på en annen side. Jeg kjenner meg selv så godt at jeg var ikke sikker på den teorien heller. Så jeg kjøpte en ganske medium sykkel. Ikke dyr, men heller ikke noe skit. Jeg greide å ta meg sammen. Jeg sykler mer, og i lykkerus over det skal jeg snart unne meg en litt finere sykkel. Mao: Jeg begynte ikke øverst. Jeg beviste først for meg selv at jeg faktisk har behov for noe bedre. Men jeg starta heller ikke med billirask som kunne tatt motivasjonen fra meg. Jeg starta heller ikke med fancy hansker og sko og drikkeflasker i titan og hva som finnes.

Poenget (som jeg nå skriver meg lenger og lenger bort fra hehe) er at man må investere et minimum, og på rett sted, for at det skal være gøy å holde på med det. Men heller ikke mer.

Jeg vil absolutt anbefale skjerm og spyder høyt på lista. Uten det vet du rett og slett ikke hva du leverer fra deg. Det gjelder også når man skal printe bilder. Kan ikke klage på printeren når du ikke vet hva du sender til den (eller til labben).

John sa...

Et meget godt spørsmål Rune!
For min del så er det mye som står på ønske lista men det begrenses av lommeboka. Når det gjelder kalibrering av skjerm så er det noe jeg kunne tenkt meg å få gjort.
Det blir jo litt feil å kommentere farger, lys og kontrast når man sitter med feil utgangspunkt selv.

Hvis det finnes en Spider versjon til tusen lappen som er ok så hadde det vært meget interesant og det er vel kanske innenfor grensene for en amatør.

Vi blir vel en gjeng her inne med varierte kunskaper, intensjonser, osv så vi kan ikke legge listen veldig høyt, da tror jeg det kan vær noen som faller av lasset. Men at det er diskusjoner på flere nivåer syntes jeg er ok.
Nå har jo noen av oss erfaringer fra steder hvor man nesten kapper hode av folk som har skrive feil, nybegynner spørsmål eller spør om noe som det har vært diskutert før ute og ha søkt i forumet. Sånne tilstander er det ikke rom for her.

Kaster ballen videre....

RuneE sa...

jeg tar imot ballen.

Studio Natura: Det synes som det du skriver om sykkel er omtrent det samme som føler for fotografering i øyeblikket. Min første dSLR var en Canon 300D. Jeg skulle selvfølgelig gjene hatt en fullformats toppmodell med alle dippedutter og muligheter når jeg oppgraderte før ferien, men jeg kjente meg selv såpass at jeg skjønte at det ville jeg hverken kunne betale eller utnytte. Jeg kjøpte en Canon 40D som jeg er veldig fornøyd med og som jeg regner med å ha stor glede av i lang tid.

En kalibrator er jeg pinlig klar over trengs (har hatt lange kommunikasjoner med en profesjonell fotograf i USA om emnet). Men trenger jeg toppmodellen? Trenger alle den?

På mange måter slutter jeg meg til Johns syn her.

Studio Natura sa...

http://spyder.datacolor.com/s3compare.php

Den til venstre (Spyder 2) skulle holde vil jeg tro. Den tar FotoVideo 800kr for. Jeg tror ikke den vil duge på Mac, bare PC (pga fixed gamma 2,2).

Men ikke heng meg om noe går galt da :-). Den jeg bruker er sikkert 4 år gammel.

Studio Natura sa...

Har forøvrig vaska og smurt opp sykkelen nå dag. Fikk veeeeldig lyst på ny ja! Er det ikke nå det er salg også på slikt...

RuneE sa...

Dette begynner å bli rene føljetongen :-)

Jeg har sett den der og lurt på om den duger og hadde tenkt å spørre deg. Det er liksom mitt mer mitt nivå. Den store som så vidt jeg forsto også tok skriveren hadde vært morsom, men da blir det hard kamp med en ny macrolinse (som jeg stadig maser om).

esnorway sa...

Jeg ville bare si at jeg driver et lite datafirma på si og har en del prosenter på foto ting også så er det noe dere vil ha eller ønsker kan jeg mulig spare noen av dere for noen kr en gang i mellom.Desuten er jeg kløpper til å finne frem til rimeligst pris på ting her og der. så er det noe dere lurer på ta gjerne kontakt med meg.