mandag 27. oktober 2008

Solnedgang og lerketre


Nye bilder nye muligheter.
Hva jeg tenkte..oi så fin solnedgang...jeg må ta bilde. Så da fikk middag være middag.
Dette bildet har jeg ikke gjort stor med, bare forminsket det og forandret størrelsen.

Gjør hva dere vil med det...riv det i filler om noen har lyst.

8 kommentarer:

Randi sa...

Så vil jeg gjerne ha tips om Objektiv, Linse...her skal det brukes litt penger...hihihi.

Jeg har lenge ønsket meg Macro, så det blir enten det eller en vidvinkel....noen gode råd eller tips.

RuneE sa...

Her har du jo egentlig en haug med spørsmål - jeg skal prøve å kommentere noen ting i alle fall.

Først bildet: Motivet er fasinerende - øyet dras mot solen. Kontrastene i bildet er enorme, så ingen kan vente at man kan klare å dekke inn alt uten spesielle teknikker (HDR) som jeg bare kan navnet på (John? Ivar? Studio Natura?). Men så blir spørsmålet videre er det egentlig nødvendig, for det avhenger av hva du egentlig vil vise her. Det er litt uklar for meg. Er det solen på vei opp mellom skyene? Er det silhuetten av konglene på treet? Jeg ville tenkt litt gjennom hva som er det viktigste i bildet ditt - hva du tenkte på som "oi" da du tok det. Jeg tror ikke du kan få med alt.

Når det gjelder linser etc, så starter du en debatt som sikkert kommer til å gå både lenge og vel. For hav er en macrolinse og hva er en vidvinkellinse?

Slik jeg har forstått det er en macrolinse en linse som gjengir motivet i forholdet 1:1 på film/chip. Imidlertid kaller snart produsentene alt de har for macro, bare du kan komme litt nærmere enn vanlig. Jeg har ikke en slik ekte macro - den sto på listen, men så ble det nytt stativ i stedet. Fornuftig det for såvidt da et godt stativ er en forutsetning for mye av macrofotograferingen. Men neste gang...

Vidvinkellinser gjengir mer av landskapet (en større vinkel) ut fra startpunktet enn du selv eller et såkalt normalobjektiv gjør. Dette har en del konsekvenser for hvordan bildet blir, men det kan det skrives bøker om. Det du er på jakt etter er at du får mer med! Så hvor mye vil du ha? I "gamle dager" levde jeg godt med et 28mm fast objektiv (50-55mm regnes som normal) i 135 mm. Jeg ønsket meg 24, men hadde ikke råd - og egentlig ikke bruk for? Nå har jeg på min Canon 40D en Sigma 17-70 (også "macro"!), noe som tilsvarer 27 mm dersom man tar hensyn til den såkalt "crop-factor" - et annet mye misbrukt ord. På mitt kompaktkamera (en liten Panasonic som alltid henger i beltet - det kunne jo komme en måse forbi) er grensen tilsvarende 28mm. De fleste kompaktkamera har en grense rundt 35mm.

Nå har jeg prestert en masse usammenhengende vrøvl, og skal prøve å la tastaturet hvile en stund. Det finne folk i denne gruppen som kan mye mer om dette enn meg.

Randi sa...

Hei Runee
Som oftest når jeg tar bilder så ser jeg ett motiv og knipser i vei...uten egentlig å ha noen tanker rundt det...jeg kan sitte ved pcen og jobbe med noe helt annet og plutselig er himmelen og skyene helt fantastiske.Jeg kan gå tur med hunden og plutselig så dukker det et eller annet opp som jeg bare knipser.

Dette bildet ble til da jeg skulle ta bildet av den vakre kirken som lå badet i ild og da dukket dette opp i linsen. Kirken kommer senere:-)og den har en historie.
Og for de som har besøkt bloggen min vil se at jeg liker
lerkekongler..:-)

Jeg har Sigma 70-300
og Sigma 28-70
3 filter (uv,skylight-polariseringsfilter? tror jeg det heter)
Filtrene har jeg fått øynene opp etter at dette forumet kom på banen.
Sånn kan det gå når *kaillen* går litt amok på ebay før 20 års bryllups dag. Et mildt sagt STOR gledes sjokk.
Det var litt utenom tema.

Men altså Sigma 17-70 høres jo bra ut.

Syns det var en flott kommentar jeg..ikke noe vrøvl i mine øyne.
Takk skal du ha at du tok deg tid.:-)

Studio Natura sa...

Hei!

Her er en link til en ordbok på nett - og norsk. Kjekk å ha når det dukker opp ord go uttrykk i kommentarer som man ikke er sikker på betydningen av. Kanskje noe for en admin å lage en fast link til dette i bloggmargen?

http://www.fototips.no/index.php?fra=t&side=startside5

RuneE sa...

Studio natura:
Takker og bukker for lenke - lagt ut under Tips og triks.

esnorway sa...

Vel hva skal jeg si om dette bilde det gir meg lyst på en kopp kakao og noen skiver med brunost å bare sitte ned å se resten av solen gå ned.

Lene sa...

Raaandi... Nå har jeg vondt i øyene her. Min første tanke om bildet var: Wow - så nyyydelig!! Men så har jeg sittet og studert det. Ser en solflekk mellom grenene (som gutta sikkert hadde fått fjerna lett) - og så ville jeg tatt bort de bitte små grenene som stikker ned øverst på høyresiden.

Men så har det seg altså sånn at jeg har blitt blendet. Hahahahaha - jeg har rett og slett vondt i øynene etter å ha sittet og studert bildet. Hohoooo - til og med solas virkelige effekter her altså ;)))

John hilser :) Pcen hans har sagt takk for seg. Kjøpte ny i går. Skal bare installere og gjøre ferdig når han kommer fra jobb, så dukker han vel opp her inne etterhvert :)

Og du - i dag skal Photoshop legges inn her. Blir spennede. Skjønner vel ingenting, snurrige meg ;)))

Randi sa...

Huffda, var jo altså ikke meningen at du skulle få så vondt i øynene.:-)
Men jeg skjønner deg.Jeg har på ett filter for å dempe solen men allikevel så ble den litt for sterk. Den solflekken spekulerte jeg lenge å vel på, men fant ikke ut hvordan jeg fjernet den.
Du ser jo alt å du...de greinene ser jeg nesten ikke på skjermen min..hihihi