mandag 20. oktober 2008

Dryppende dråper
I dag blir det ikke middag;-) pga av at jeg tok litt av når jeg skulle ta bilder av dråper. I RAW format( kan noen lage ett innlegg om RAW format, lurer på alt ?)Så de er beskjært og fikset litt på.
Litt ut av fokus, men dette er første gang jeg prøver.
Jeg brukte 70-300mm den har en macro knapp som jeg prøver litt ut.
La to håndklær i vasken slukket alle lys og knipset i vei.

20 kommentarer:

Ivar Ivrig sa...

Har ikke prøvd dette selv, men tror nok dette er litt vanskelig å time. Er det ikke noen kameraer som tar sinnsykt mange bilder/sek? Ser hvertfall for meg at en trenger rask lukkertid. Får vente på et nerdesvar fra Natura ;-D

RuneE sa...

Til å være første forsøk, må vel dette være kjempe! Jeg har heller ikke prøvd denne varianten, men har prøvd noen ganger med dråper som drypper fra istapper. Brukte da muligheten til å ta flere bilder kontinuerlig, men det var med mitt "gamle" Canon 300D og ikke i RAW. Det der er noe jeg må prøve, med stativ og mitt nye 40D som klarer adskillig flere bilder. Jeg vet GAWO prøvde seg på noe slikt for en stund siden, med til dels godt resultat. Her trengs detmange innspill for dette ser morsomt ut!

Randi sa...

Det var nettopp det det var...utrolig morsomt!
Jeg fant ikke ut hvordan jeg skulle få tatt flere bilder i sek.

John sa...

Hei.
Jeg syntes dette var meget bra til å være første gangen.
Jeg har prøvd det selv og det er ikke enkelt. Så her er det flere som har noe å lære :) Nå fikk du meg på en ny ide selv her Randi, for dine bilder ble bedre enn mine :)
Bruk av stativ vil jeg kansje tro er et must.
Den macro kanppen du snakker gjør nok at at objektivet låser brennvidde omeråde fra 180 - 300mm tippder jeg. Det er for at autofokusen skal få et mindre omeråde å jobbe på. Dette objektivet gir vel et forhold 1:2 og full macro er 1:1.

Her er litt kopi lim inn info om Raw.
RAW fil format
# RAW (rå) fil format er et filformat som er det direkte resultatet fra CCD brikken. Dvs. fila har ikke vært innom programmvaren i fotoapparatet for bearbeiding til TIFF, JPEG ell. Dette er et rent format.

Det mest vanlige formatet i digitalkameraer er JPEG og TIFF. JPEG er et filformat som komprimerer bildefilen med hjelp av komprimeringsalgoritmer. Dette gir mindre bildefiler og da også bildefiler med ''manipulert/mindre'' informasjon. TIFF er et tyngere filformat og er gjerne dobbelt så tunge i kb enn samme bilde i JPEG. Både JPEG og TIFF er ''industristandarder''. Dvs. de fleste maskiner og programmer vet å takle disse.

RAW er ikke en ''industristandard''. RAW formatet kan variere fra kameraprodusent til kameraprodusent. RAW filene er vanligvis i 8, 10 eller 12bpp, som igjen gir deg dobbelt så mye ''mer'' informasjon enn et TIFF (24bpp) bilde.

RuneE sa...

Nå kjenner jeg ikke ditt kamera, men det går helt sikkert an. Du finner det sikkert langt nede i manualen et sted.

John sa...

Får å få D80 over i maskingevær stilling så holder du nede den knappen som er til høyre for displayet på toppen. Den ser ut som tre firkanter som ligger oppe på hverandre. Hold den nede og vri på det fremste scrolle hjulet til du får det samme symbolet frem på skjermen. Den knappen har flere funksjoner, S er for single shot, den med tre firkanter er for serie skudd og den siste er for self timer.

RuneE sa...

Et lite tillegg til Johns kommentar: RAW er egentlig ikke et fotoformat i det hele tatt, men et data format spesifikt for den enkelt produsent - til dels enkelte kamera. Vanlig JPG er 8-bits, dvs at du har 256 (2 opphøyd i 8 potens) varianter av hver pixel å leke med. RAW er vanligvis enten 12 eller 14 bits (2 opphøyd i 12 eller 14 potens) og redigeres normat som om det hadde 16. Dvs at du har enormt mange flere muligheter til å leke deg med. Ulempen er at enten må du bruke den kameraspesifikke programvaren som følger med for så å gå videre i PS eller hva du bruker, eller benytte det felles minste multiplum som Adobe har laget til sin programvare og som viker som en plugin. Jeg gjør det siste. Hele bøker skrives om dette også. Jeg skulle gjerne hatt en.

John sa...

Den har vel en funksjon til og det tror jeg er til bruk at fjernkontroll, fjern utløser.

Randi sa...

John: Aha, den har jeg vært borti før ja. Må testes igjen i morgen.

Når jeg åpner ett RAW format i Adobe så åpner bildet seg i en firkant der det er utallige muligheter for å variere på bildet. En liten åpenbaring for meg.
Så jeg kommer til å ta flere RAW bilder fremover.

Takk for tipsene.

John sa...

Ja du får prøve mere i morgen slik at det iallefall blir kveldsmat ;)

Randi sa...

hahahaha....

Studio Natura sa...

Hei!

Jeg tror ikke det har noe for seg å stille vanlige "ammatør"kamera i geværmodus på dette motivet. Dråpen faller alt for raskt. Vi får 2-3 bilder i sekundet på våre kamera, og det blir for lite. Jeg tok lignende bilder en gang. Da stod kamera på stativ og jeg med snorutløseren i hånda. Jeg fulgte med dråpene som kom med jevne mellomrom og tok 20-30 bilder der jeg forsøkte å øve meg opp til å treffe rett øyeblikk. Tok ett bilde per dråpe. Bildene kan ses på www.uskarp.no/arkiv og søk på istapp. Bilde 5162 ble det beste.

Man må nok opp i 1/500 sek minst for å fryse denne bevegelsen. Inne kreves det blitz, ute kreves det sol.

Lene sa...

Det sier blipp, blopp :) Så moro, Randi. Det der har søren meg jeg og lyst å prøve meg på. Hadde joe egentlig hatt tid i dag - vi skulle likevel ha restemiddag;)

GAWO sa...

Dråper er morsomme å prøve å få til. Som Rune sier så har jeg forsøkt og la ut noen bilder på bloggen min. Den som leter vil finne de der. Epler og dråper sammen. ;-)
Jeg hadde vannkranen rennende og hadde speil og hvitt ark nede i vasken. Jeg fant en oppskrift via nettet (skal se om jeg finner den til dere) som jeg prøvde ut. RuneE hjalp meg litt med å få bilde klart og fint. Jeg er et null når det kommer til blenderåpning ol. Der er jeg helt blank. Men antar at jeg lærer litt etter litt. Autofokus er tingen for meg!! Enn så lenge.

GAWO sa...

Den som har interesse kan kikke i Fotobloggen min under Etikette: Vann. Der ligger mine bilder da jeg lekte med vann.

Jeg ville prøve ut Vannleken min etter at jeg hadde besøk denne nettsiden her:
http://digital-photography-school.com/forum/showthread.php?t=10584/
Ta en titt og prøv de ut.

RuneE sa...

GAWO - takk for lenken. Den skal utforskes ved første anledning. Idag kunne vi jo forså vidt bare satt kamera i døråpningen på et stativ og latt det stå til...

GAWO sa...

Velbekomme.:-)
Både til lenken og dusj i døråpningen. Her regner det enormt akkurat nå. Synd det er så mørkt.

Ida sa...

Lekent, kunstnerisk og utrolig vakkert, synest jeg da.
Skulle tro du hadde gjort dette mange ganger. :)
Tommelen OPP!

esnorway sa...

ja det var vakkert har aldri prøvet dette selv men ser jeg kan lære mye av dere.

Pernille sa...

Skjønner godt at det ikke ble noe middag! Supertøft. Å gu, no blir det nok ikke noe middag på gubben i morgen. Da står jeg ved vannkrana;)