torsdag 30. oktober 2008

Belysning


Det har vært flere blomster og insektsbilder i bloggen. Jeg fikk lyst å poste et bilde for å vise hva jeg mener om belysning av slike, og valg av bakgrunn. Dette bildet av Humleblomst er tatt en grå overskyet dag der det var på nippet til å begynne å regne. Altså laaangt unna direkte sollys fra klar himmel. Selv om vi syns det er stas å gå tur i knallsol, så er det ikke så egnet til å fotografere i. Hvertfall ikke små ting. Dette blomsterbildet er fullt av kontrast og dynamikk tross gråværet. Men det er fritt for sjenerende slagskygger. Og bakrunnen legger dere ikke en gang merke til, for den er bare en diffus umerkelig (ikke ubetydelig) kulisse med vage refleksskygger i for å bryte den opp bittelitt. Direkte blitzlys er i denne sammenheng noenlunde sammenlignbart med sol. Er dere ikke enig i at dette myke lyset er snillere med blomsten enn knall sol med kraftige skygger?

10 kommentarer:

John sa...

Det er ikke vanskelig å se at dette er noe helt annet når det gjelder bakgrunn og bruk av lys.
Tittet i exif dataene og så at det var tatt på 1/15s, regner ikke med at det er tatt håndholdt. :)
Justerte opp størrelsen på det, håper det ble riktig høyde bredde forhold.

Studio Natura sa...

Fint at du tok størrelsen. Jeg glemte det og etiketter. Har lagt inn det viktigste nå tror jeg.

Marie sa...

Nå har ikkje eg utstyr til å få eit resultat slik som dette, men eg syg til meg all den lærdom eg kan. Fantastisk å få vere ein del av dette...

RuneE sa...

Man må bare sukke tungt, bøye seg i støvet og prøve å krype opp igjen. Men det er dit vi vil..

Pernille sa...

Vakker bilde! Og jeg er helt enig med deg ja! Så flott at du viser oss dette. Neste gang vi fotograferer så tenker vi nok på deg:) Tusen takk for du deler din kunnskap med oss:)

ArneA sa...

Uansett "enn" er dette et nydelig og (kan jeg si bløtt) foto.
Nakkehårene her er som på bildet
:)

Ivar Ivrig sa...

Nei vettu meg hva, dette synes jeg ikke er noe spes.....

Vart du skræmt no? ;-D

Skjønner poenget her ja Natura. Men det er litt vanskelig å få det til selv. Jeg innrømmer at jeg har det alt for travelt når jeg tar bilder. Tar meg litt for sjelden tid til å bruke stativ, planlegge, vente på lyset og slike ting. Men jeg noterer ned alle tips i "foto-tips-boka" mi.
Takk for at du bidrar med din kunnskap.

Ha en skremmende Hælloviin

Randi sa...

Bare en ting å si...nyyydelig!! ser veldig godt hva som er forskjellen på dette og mitt feks.

Bøyer meg i støvet.

Studio Natura sa...

Hovedpoenget her er å vise lysets karakter. Det betyr at man på ingen måte trenger masse spesialutstyr for å ta dette bildet. Et kompaktkamera uten stativ ville kommet ganske nært dette resultatet. Det viktigste er å gjøre noe med det man kan gjøre noe med. Alle kan gjøre noe med lyset :-).

For de som måtte ønske hele "storryen", les videre:

Jeg så denne plassen i skogen for mange år siden på en tur. Så dro jeg tilbake en dag det passet slik, og det var gråvær. Jeg lette så gjennom den lille enga flere ganger uten kamera for å finne den eller de blomstene som jeg syns så fine ut. Altså kanskje 30 min leting FØR jeg i det hele tatt pakker fram kamera. Så stiller jeg inn på den blomsten jeg ønsker. Så sjekker jeg bakgrunnen. I dette tilfelle måtte jeg bøye en grankvist inn så den dekket et lysere parti som vistes bak. En sekk holdt grankvisten på plass. Så plukket jeg en neve gress som jeg holdt opp helt inne ved objektivet. Dette utgjør den softingen dere ser nede i bildet. Det er gjort slik så ikke stilken skal kuttes for hardt i kanten på bildet. Der ligger jeg da på magen med en sekk hengende i treet bak, og en gresstust i hånda forran kamera..

RuneE sa...

Takk for "læreboken"! Som jeg pleier å si - en god fotograf klarer seg med hva som helst - han innretter seg deretter. Det har du gjort her - innrettet deg.

Vi andre har et stykke igjen, men vi skal jobbe med saken.