søndag 26. oktober 2008

Tolv dager med Norsk Nettfoto

Det er idag 12 dager siden den første ordinære posten ble lagt ut på Norsk Nettfoto. Idag er vi 16 medlemmer. Bakgrunnen for dannelsen var at vi var tre stykker som savnet et nettsted der vi på den ene siden slapp kommentarer som vare rene selvfølgeligheter og på den annen side kommentarer om forferdelige amatører som ikke hadde noe her å gjøre. Vi ville dyrke vår fotohobby på et passelig nivå - for moro skyld. Men har vi klart det?

Vi har fått en tilbakemelding som tyder på at vi kanskje ikke har det. Har vi lagt listen for høyt? Har vi tatt oss til rette? Er vi for selvgode?

Det har vært reagert på den praksisen som (riktignok ved et tilfelle) dukket opp med at vi kunne redigere hverandres bilder for å vise hva vi mente med våre eller andres kommentarer. Her tok vi nok ikke nok hensyn til Copyrightreglene og tok det for gitt at de fleste var interesserte i dette. Det var ikke tilfelle og må selvfølgelig bare beklages - og avsluttes. Dersom noen fortsatt skulle være interessert i å få kommentarene direkte vist på bildet, må vi finne en annen ordning for det. Imidlertid må den være praktisk og oversiktlig slik at man får sammenheng i det som vises. Det skal ikke være nødvendig å måtte hoppe rundt omkring.

Det ble kritisert at vi blir for tekniske med mye snakk om utstyr og programvare som ligger på et nivå over det den vanlige amatør kan forventes å ha. Dette problemet har vi vært klar over hele tiden og det har ved et par anledninger vært tatt fatt idet. Men moderne digital fotografering er i sin natur teknisk, så vi kan ikke sette denne delen lik null heller. Hva er da nok? Skal vi bare konsentrere oss om komposisjon (selvfølgelig det viktigste) og "glemme" de tekniske forutsetninger som ligger i bunnen? Intensjonen er jo at vi skal lære av hverandre, dele tips og triks og ikke minst dette skal være moro og gi inspirasjon til en videre utvikling av en givende hobby.

Det har også kommet kritikk på utformingen av siden. Gitt at den er 12 dager og drives av tre (stort sett) glade amatører, må vi si at ingen bør forvente at den er polert og ferdig enda. Mange av disse detaljene forårsaker daglig mange og lange E-poster oss i mellom. Et eksempel er bruken av etiketter som har vært mye diskutert. Skal de ha noen nytte må de være relativt få, men samtidig klart definerte. I tillegg er det ofte en fordel å vite hvordan et bilde er tatt og med hvilket utstyr og settinger. Der har vi ingen fullgode løsninger og det ligger begrensninger både i systemet og i vår kunnskap om det.

Det som de siste dagen kanskje har skapt størst frustrasjon(hos alle!) er størrelsen på bildene. Like etter at John hadde laget sine fine presentasjon om hvordan dette skulle gjøres - forandret Blogger sine rutiner! Jeg tror til og med de har justert litt på dem enda en gang.

Siden dette er en fotoblogg, ser vi på det som naturlig at bildet lastes opp i stor størrelse, men når dette ikke enkelt lar seg gjøre - hva da? Skal vi bare inntil videre la folk gjøre som de vil og så får hver enkelt klikke på bildene for å se de i en brukbar størrelse? Skal vi ha myndighet til å justere der vi kan (det har vi gjort hittil, men det kanskje også på kanten?)

Vi vil svært gjerne ha konstruktive tilbakemeldinger fra medlemmene før vi prøver oss igjen. For eksempel - har denne bloggen noen hensikt i det hele tatt? Hvor stor grad av visuell kommentering kan tillates - og hvordan (lenke til retningslinjer for den skriftlige ligger i sidefeltet). Hvor mye ren teknikk skal vi ha? Hvor høyt oppe skal listen være plassert? Hva og hvilken programvare skal man tenke seg? Listen med spørsmål er så lang som dere selv vil.

Til slutt en liten oppfordring: Dersom noen føler at det kribler litt i tastaturet og vil bidra med noe, så er de hjertelig velkomne. Et eksempel kan være omtale av alternativ programvare til de ulike varianter av Photoshop - de finnes nemlig. En annen er at folk forteller om de kamera de bruker, inkludert positive og negative erfaringer.

Vi som prøver å få dette i stand skal hjelpe så sant vi kan, men vi er også her for å lære, Vi er derfor også avhengig av det dere bidrar med både med kommentarer og innlegg.

15 kommentarer:

Studio Natura sa...

Hei!

Jeg syns dere tre som har startet dette fortjener litt applaus også! Det er en bra tanke. Man lærer veldig mye på både å få kommentarer, men også måtte streve med å gi kommentarer. Det og si noe vettugt om et bilde setter i gang viktige prosseser!

Siden dette er et upretansiøst tiltak på "privat basis" syns jeg også dere står fritt til selv å legge listen slik at dere får noe igjen for det selv.

Og skulle jeg tråkke på noen tær med mine kommentarer, så si det bare til meg. Mine tær er både blåe og gule etter mange år i dette gamet, så jeg tåler det meste!!

Pernille sa...

Jeg skal ikke lage så lang kommentar. Men bare si rett ut hva jeg føler. Jeg er så himla glad for at denne fotobloggen eksisterer. Endelig en plass der jeg kan få lære, få god kritikk og hjelp. Jeg famler meg ute på myra og føler av og til ikke hvordan jeg skal komme meg opp av myrhullet når det gjelder fotografering. Og no har dere kastet ut et tau til meg. Ja da er det opp til meg å gripe fatt i den og det gjør jeg gjerne. Har vel aldri vært så glad som den dagen to av dere redigerte bildet mitt. Slikt lærer jeg av! Og om jeg hadde vært så redd for copy-righten, så hadde jeg ikke lagt ut bildet. Så enkelt syns jeg det er! En kan jo også si fra om en ikke vil at andre skal gjøre noe med bildet.

Når det gjelder mine bilder, så får dere gjøre hva dere vil. Kritikk og hjelp tar jeg mer enn gjerne i mot!
Ikke mange dagene siden jeg ble medlem, men jeg har lært en masse av dere allerede. Legg lista som dere vil og resten er opp til meg å sette meg inn i det jeg ikke forstår:) Og om jeg ikke forstår, så plager jeg dere med en mail;)

Pernille sa...

Selvfølgelig følger jeg opp Studio Natura og gir dere en stor applaus:)

Randi sa...

Heisann
Jeg må bare føye meg inn i rekken og applaudere dere som har satt i gang dette forumet. Flott!!
Jeg er dere evig takknemlige og så mye som jeg har lært disse dagene jeg har vært medlem, er tre ganger mere enn det jeg har lært det året jeg har hatt kameraet mitt.

Og kjære vene, bruk bildet mitt, snu det oppned, kritiser og kommenter i hytt og gevær!! Jeg har ingen motforestillinger mot det, det er jo det jeg lærer av.
Og det er jo det jeg vil..lære masse om fotografering.

Ett forum som dette vil alltid være sårbart. Noen vil ikke ha kommentarer og redigering av bildene sine...andre(jeg) jubler om noen tar tak og gjør noe.
Jeg syns ikke det er på kanten.

Hva om de som ikke vil ha sine bilder redigert, skriver det i innlegget sitt, og vi som vil ha konstruktiv kritikk skriver det.

Vi er i starten av dette forumet og barnesykdommer vil vel dukke opp fremover. Så det er bra de blir tatt tak i så fort noe oppstår.
Jeg kan ikke skjønne at noen kritiserer utformingen på siden...dette er jo bare for moro. Hvorfor skal noen alltid ta ting så høytidelig.Kan vi ikke heller være takknemlige for at noen orker å bruke mye tid på dette.

Jeg syns det må være opp til dere og hver enkelt hvor tekniske dere er...og forstår jeg ikke bæra så spør jeg.:-)

DENNE BLOGGEN HAR HENSIKT...IKKE SLUTT MED DEN!!

Oi...litt langt, men som trønder så har jeg alltid mye på hjerte..;-)

Lene sa...

Jeg kan ikke si annet enn gratulerer sååå mye med 12 flotte og spennende dager! Det er inmari moro å få følge med helt fra oppstarten av et så flott konsept!

Og lista...? Den synes jeg man her er flinke til å legge ettersom hvem som hopper.

Selv er jeg ikke rare høydehopperen, hehe... Så vidt begynt å kravle. Men det er jo det som er så moro! At der finnes mange der ute på mitt eget nivå - så jeg trenger slett ikke føle meg dum. Samtidig er der plenty av de som har så mye, mye mer erfaring enn meg - og som bare klør etter å lære fra seg!!! Topp!

Min oppfatning er vel snarer at vi kanskje er for "snille" med hverandre. Vel - iallefall må enhver føle seg fri til å vrenge av seg silkehanskene hva kommentering av mine bilder angår. Studio Natura - jeg har ikke ei gul tå - så tråkk ivei ;) Synes vi er utrolig heldige, nettopp fordi vi befinner oss på så forskjellige nivåer - hvor de med mer erfaring tar seg tid til, og finner glede (og kanskje også egen lærdom) i å veillede oss andre.

Kanskje gir kritikken meg flotte pekepinner for videre utvikling - eller kanskje gir den meg grunnlag for å rope ut om at jeg slettest ikke er enig. Jeg kan vel, enn så lenge, ikke en eneste regel innen fotografering. Jeg ønsker virkelig å lære - men vet også at nettopp det å bryte regler iblant kan være helt topp.

For meg er dette forumet midt i blinken - passelig uhøytidelig og moro - men likevel seriøst og lærerikt til tusan. Jeg - som knapt vet hva iso og blender, etc er, hohooo.. Har skjønt det kan være en fordel å få med seg litt her etterhvert ;)

Keep up the good work! Utrolig at forumet bare er tolv dager gammelt! Synes virkelig dere har kommet langt på veien - som blir til mens man går.

Og jeg er enig med Randi her - vi som ønsker det, kan jo bare merke innleggene våre med fyr løs, vri og vreng - og så får vi heller plastre litt tær underveis;) Utrolig morsom hobby, som virkelig bare blir enda mere spennede å dyrke og å utvikle med et slikt forum! Bravo!!!

esnorway sa...

Jeg er helt enig om at dette har vært 12 morsome dager her og jeg har lært masse jeg kan også sikkert lære bort noe jeg også. Å klart at det er forskjell på nivåer her det er jo derfor denne siden er til.Å skal vi få hjelp må bilder av og til redigeres av andre for at vi skal se forskjellen.Det jeg savner er at jeg kan sende et raw bilde til dem som vil vernge og rette opp feil er jo det best å ha det vel? Å er det noen tenkniske spørsmål om datamaskiner kan jeg bidra med hjelp til det også da jeg har drevet eget data firma siden 97 og har vært borti mye rart med maskiner og stadig reper dem og holder meg oppdatert om det meste kan også litt om adobe lightroom og litt om adobe photoshop kan mye om priser på utstyr og hvor ting kan kjøps bilig her og der på nettet det gjelder og foto utstyr.Har også en del amatørfotografer som kunder derfor jeg bynte med dette her for å sette meg mere inn i dette.Så vil si denne bloggen er vel det beste som har hent meg å gir meg masse insprasjon til å bli bedre som fotograf og lære mye og kunne dele kunskaper med mange her ute så vil bare si takk til dere tre gryndere som startet dette.Å er det noen som trenger min hjelp er det bare å spørre er minst 8- 10 ganger her inne vær dag for å lese og se om det er noe nytt.Jeg vill nå stille meg i rekken med mange andre her å si at stedet former seg til ettervært og det som har skjedd hitil har vært bare posetivt.så takk for 12 gode dager og håper det blir mange fler av dem.

ArneA sa...

Det dere skriver i denne teksten (i en fotoblogg?) kunne like gjerne bitt sendt på mail til oss. Jeg syns det ofte er lettere å skrive tilbakemeldinger utenom de offentlige kommentarene. Dessuten skriver dere jo at dere selv har daglige og lange email dere i mellom uten at "medlemmene" vet hva som foregår.

Derfor er jeg tilbake til det "studio natura" skriver om at
Siden dette er et upretansiøst tiltak på "privat basis" syns jeg også dere står fritt til selv å legge listen slik at dere får noe igjen for det selv.

Vi andre får tilpasse oss! Det er jeg enig i,
men da kommer det meget relevante spørsmål:
Er det ønskelig å ha med flere, er det et mål å ha med flest mulig og hvorfor bare norskkyndige, er det en teknisk fotoblogg eller et sted der vi enda mer amatørmessige trekker oss rett eller urett, unna fordi selvkritikken blir for stor, er det nødvendig å vise at vi ikke har så flott fotoutrustniing som andre, er det et showroom med høyde under taket, eller en studiesirkel.

Jeg kvier meg for å poste noen av de bildene jeg har skutt forde de føles litt for "familiefoto" (var et skjellsord i fotomiljøet en tid tilbake) og ikke har de kunstneriske kvaliteter som jeg forventer av bilder presentert i Norsk NettFoto. Dessuten er jeg så mye amatør at kvaliteten på mine kommentarer kan virke malplassert i forhold til dere som KLART har foto som hobby. Min ydmykhet og respekt for kompetanse som farves av teknikk, slår også ut her.

Så da blir det kanskje ferre bidrag fra min side. Både foto og kommentarer. Jeg har faktisk også vært inne på tanken om å bli strøket som medlem da jeg ikke bidrar nok. Men så lærer jeg jo en del ved å se og lese.

Konklusjon:

Dere "eiere"! tar de beslutninger dere føler er riktige for å oppnå de visjoner dere hadde fra starten. Dere vi selv finne ut hvilke tilpassninger som gjør det enda mer morsomt å komme på besøk, enten for å se og lese eller selv bidra.
Still de kravene som dere selv ville akeptere dersom det var en annens "private" initiativ dere knyttet dere til.

Og neste gang temaet debateres er det ikke etter pluss 12 dager, men 12 måneder
:)

Lene sa...

ArneA: Du minnet meg på en sak jeg glemte å få med meg i kommentaren min. Nemlig dette med forskjellene oss imellom - også hva utstyr angår. Det er vel til syvende og sist ikke utsyret det kommer an på - men fotografen som knipser. Jeg ser at mange av de profesjonelle fotografene ekperimenterer med å gå tilbake til gamle knipsekasser og mørkeromsfremkalling - med flotte resultater.

De beste bildene kan i mange tilfeller være de enkleste - uten bruk av tekniske finnesser av noe slag. Ute av fokus og uklart...Javel, men kanskje er nettopp dette bildet et blinkskudd.

Personlig må jeg si jeg gjennom et år med blogging har beundret en av bloggdamene stort. Dvs, jeg har beundret mange, men må bare dra frem denne, som flyr rundt med kompaktkamera og fanger de flotteste motiver og øyeblikk. Fruen på Heimdal har mang en gang inspirert meg til å virkelig åpne øynene for det som er rundt meg ute i naturen.

Det aller, aller viktigste er vel gleden! Og den kan vi dele, både klokker og prest.

Og jeg er enig med deg, Arne - jeg stabber på usikker grunn som bare det når jeg skal kommentere. Tenker som så - hva kan vel lille jeg bidra med??? Likevel er det som Studio Natura sier - jeg lærer masse, også ved å kommentere og mene noe om andres bilder. Men jeg merker at jeg ofte ikke har lyst å være første mann ut til å kommentere. Kanskje er det heeelt feil, det jeg mener??? Men nå har jeg tatt det i meg - og forsøker å la være å lese andres kommentarer før jeg mener noe selv - nettopp for egen lærdom. Jeg gir meg ikke ut for å være noe annet enn nettopp det jeg er - en amatør-amatør - og andre medlemmer vet at jeg kommenterer nettopp på det grunnlaget.


Så, Arne.. Bare kom med det du eventuelt måtte mene! Kanskje er det nettopp ditt øye som ser noe ingen andre har sett. Kanskje er det nettopp din kommentar som gir meg en ide til videre utvikling av et motiv, kanskje inspirer du, kanskje irriterer du - men jeg føler iallefall at alle inspill jeg får uansett har verdi, og jeg setter stor pris på dem.

ArneA sa...

helt enig Lene.
Jeg ser ofte noe som andre ikke ser. Jeg ser på bilder ut i fra en malers referanse. Men det virker ikke som det er tema for å kommentere, og det er vel nettopp dette som gjør at Administratorene nå skriver som de gjør. Og med rette.
Jeg så nemlig en Alien i ditt refleksbilde i går, bare jeg snudde det 90 gr., og lar øyne og nesebor bli bearbeidet, men det er jo egentlig å bruke ditt bilde utover copyrighten som også nevnes. Får ellers ikke besøke bloggen din Det beste i livet, så du er svært annonym for meg utover at du tar foto seriøst.

RuneE sa...

Siden jeg er en av administratorene hadde jeg egentlig ikke tenkt å kommentere dette innlegget enda. Imidlertid bringer Arne opp et spørsmål som er meget viktig og er en av grunnene til at jeg håpte han ble med: han er en dyktig amatørmaler og vi trenger en som kan se våre komposisjoner fra dette ståsted. Fotografer låser seg fort i teknikken - der må man av og til ned fra. Så Arne - snu og vend og vri og fortell oss hva du ser.

Petunia sa...

Jeg ser at de andre er av en annen oppfatning enn meg på en del punkter og jeg legger meg helt flat og har ikke problemer med å innrette meg etter de fleste av dere sine ønsker for denne blogge.
Men jeg må si til dere gutta boys, Rune, Ivar og John, at jeg har stor respekt for det dere har dradd i gang her og nå etter at denne debatten er tatt, så støtter jeg dere fullt ut:)

GAWO sa...

Jeg er også glad for at dere 3 gutter har startet Norsk Nettfoto. Jeg har lært mye på kort tid og jeg synes det er spennende å se hva andre legger ut. Jeg får ideer og impulser til å fotografere på måter jeg ikke har tenkt på før. Jeg syntes nok at listen ble lagt ganske høyt med en gang men så avfeide jeg det med at mange kan så utrolig mye mer enn meg. Jeg tar bare et bilde, tenker mest på komposisjon og driver lite med å kutte og styre med bildet etterpå. Så for meg var det litt nytt og "i meste laget" med en gang. Men nå går det greit. Vi ser da, og oppfatter et bilde så forskjellig og om noen har lyst til å "vri og vrenge" :-) på bildene mine så værsegod. Enten er jeg enig i forandringen eller så tenker jeg at mitt eget var nå egentlig finest. Jeg synes bloggen er for oss alle, både de som kan mye og de som kan lite. Jeg er med for å lære. Og jeg synes at "ekspertene" er flinke til å gi ros og råd til meg som ikke kan så mye.
Jeg vil mye heller ha kommentarer her slik at jeg kan lese hva de andre får som ros og råd, enn å få private mailer.
Jeg håper (og ber om) at bloggen fortsetter og at vi om litt kan feire de første 12 uker.

Ida sa...

Jeg mener at alle må kunne kommentere og bidra ut fra egne forutsetninger.
Både når det gjelder øyet som ser, andre kvalifikasjoner og det utstyret man måtte ha.
Alle utfyller vi hverandre.
Og flere av oss lærer mye!
Jeg beklager at jeg har vært lite aktiv her de siste dagene.
Det er ikke alltid at tiden strekker til....

Ida sa...

Og om noen av dere andre ser mulighetene for at mine bilder kan forbedres, så står dere fritt til å endre/redigere det.
Enda en måte å lære på.
Og man kan oppdage mye ved å se egne bilder gjennom andres øyne.

Lene sa...

Arne: Svar til deg under "flere refleksjoner".

Ivar og Rune: John hilser. Laptopen hans sa farvel, men han sørget ikke så lenge før han kjøpte seg en ny. Installerer og gjør den i stand, så regner jeg vel med han snart dukker opp her igjen.