tirsdag 28. oktober 2008

Myke trafikanter

Som dere sikkert vet farter jeg mye langs veiene på Vestlandet. Dette bildet er tatt på vei nordover men jeg husker ikke hvor. Været var nydelig og med mye lys, så det var ikke lett å se de lyse "ulldottene". Heldigvis holdt de seg på riktig side av stripen. Jeg stoppet opp og tok dette bilde for jeg syntes motivet var så fint og hele settingen oste av fullstendig ro.
Jeg har prøvd å få bildet både mørkere og skarpere men gav opp det. Andre står fritt til å leke videre. Jeg har egentlig bare lyst til å vise dere hvor fint det er å kjøre over små fjelloverganger. Og ikke kjør uten et fotoapparat innen rekkevidde.


Pernille har jobbet litt med GAWOs bilde og bedt oss legge det ut. Hun sier selv:
Har prøvd meg på en bitteliten redigering av Gowo' sitt bilde "Myke traffikanter". Om det ikke er helt bort i staur og vegger, så kan dere kanskje legge det ut til henne. Dere får bedømme selv! Jeg har kun justert litt på fargene og kontrasten for å få mere liv i bildet og få sauene litt fram. Jeg har mørknet bildet litt;)Versjon 3. Det er med viss grad av usikkerhet jeg har forsøkt å "leke" med et i utgangspunktet bra bilde. Kort sagt jeg har gjort følgende i Photoshop CS3, men jeg ville tro at tilsvarende funksjoner finnes i de fleste billedbehandlere:
1. Jeg har økt skarpenheten forsiktig ("Uskarp maske")
2. Økt kontrasten i det blå over fjellet ("Nivåer")
3. Økt kontrasten under skyggen ("Kurver")
4 Skyggen er forsøkt holdt uforandret

Ome det ble "bedre" får man så diskutere

17 kommentarer:

Pernille sa...

Ligner litt på Sukkertoppen på Saltfjellet? Men på den andre siden, så er det bare reinsdyr der. Og likheten blandt dyra blir feil da;) Hi hi.

RuneE sa...

Det var en nydelig komposisjon med fin dybde med veien som svinger inn i det fjerne. Jeg er enig i at det er litt "flatt" og en lite smule uskarpt. Det siste er skyldes vel feil med avstanden. Dersom du allerede har gjort det så skarpt du kan, så er det ikke så mye å gjøre med det akkurat, selv om kontrast og selv denslags nok kunne forbedres noe.

Fikk lyst å se gjennom min samling med "ulldotter"

Lene sa...

Jeg elsker bilder som sorteller sin historie, og ikke minst som vekker følelser. Dette får meg til å smile og vekker morsfølelsen i meg. Synes utsnittet ditt er veldig fint - forteller alt om lang vei å gå - men duuu så bedagelig og harmonisk. Et hav av tid og omtrent hele veien for oss selv;)

Bare èn ting forstyrrer mitt øye... Skyggen på fjelltoppen. Hele bildet ellers er solskinnshistorie for meg, og jeg vil ikke se skyggen. Likevel vet jeg vel alt som at det søren ikke er lett å jage bort skyene ;))

Lene sa...

Sukk... Jeg er ikke fæl til å slenge med leppa - men til å slenge med fingrene, derimot. Går fort og gæli med plenty av skriveleifer på tastaturet ;)

Ivar Ivrig sa...

Typisk Norge er det første som slår meg, og så får jeg lyst på pinnekjøtt, øl og aquvite :-)
Synes dette er bra komponert. Skyggen på fjellet er naturlig for meg.

Pernille sa...

Håper du Gawo tilgir meg få å endre på bildet ditt. men jeg fikk så lyst til forsøke meg på få mere "liv" i bildet. Men jeg er jo bare en nystartet amatør, så gutta hadde helt klart kommet til å få mere til. Men morsomt å prøve:)

esnorway sa...

jeg synes nå begge bildene sa sitt jeg fine bilder

RuneE sa...

Et sted midt i mellom kanskje? Men enig i at skyggen av best på det første.

Anne-Berit sa...

Sorry Pernille,men jeg synes Gawos utgave er best,men du vet jo hva jeg synes om å fikse så mye.Enig med Rune,en mellomting kanskje...

GAWO sa...

Takk for interessen og takk for alle kommentarer. Jeg har sjekket hvor jeg kjørte på den turen og bildet er fra Ringebufjellet.

Hyggelig at du jobbet med bildet Pernille men jeg må dessverre si sorry som Anne-Berit, jeg likte best min versjon. Men så likte jeg sauene i siste versjonen. Der ble de klarere og finere. Men altså, jeg syntes naturen er finest på mitt bilde.

Når vi forandrer sånn med kontrast og farger så tror jeg resultatet blir etter smak og behag. Det er bare å forandre stillingen på skjermen på laptopen så er forandringen enorm. :-)

Jeg har egentlig mest lyst til å lære mer om blendere, objektiver, eksponeringstider osv. Hvordan kan jeg ta gode bilder når jeg ikke kan det en gang. Det nytter lite å forandre på farger/kontrast når bildet er sånn passe.

RuneE sa...

Eksponeringen er så vidt jeg kan se ganske så riktig (det kan du sjekke med "histogramfunksjonen" i bildelbehandleren. Men om du ville ha litt mørkere front måtte du ha undereskponert en smule (f.eks -1/3 EV trinn), men da ble skyggen fort for kraftig. Da kan man ta flere bilder der man bare justerer EV-verfien litt opp og ned for å se hva man liker.

Jeg går ut fra at du har et UV-filter. De fleste har det, om ikke annet for å beskytte linsen. Det reduserer virkningen av UV-stråler som det er mye av på fjellet og gir skarpere bilder.

Noe annet som kan være aktuelt er et polarisajonsfiler. Det virker som en polariserende solbrille og fjerner uønskede reflekser, og det gjør blått BLÅTT! Man får himler og fjorder som man aldri har sett maken til. Aberet er at det det koster ganske mye (500 til 1000 kroner avh av diameter). Det tar også et og et halvt eksponeringstrinn.

Og jeg er fremdeles ikke hekt sikker på om de dottene er i fokus.

GAWO sa...

Takker og bukker Rune. Polariseringsfilter er allerede satt på juleønskelisten. Takk for tips.UV filter hadde jeg ikke skaffet meg da jeg tok dette bilde her men nå har jeg fått det på plass.

EV-verfien? Det er helt "gresk" for meg. Jeg skjønner ikke hva det er du snakker om. Men bare vent, om 12 uker kan jeg det kanskje! :-)

GAWO sa...

... kanskje det var EV-verdien du mente Rune? Likevel skjønner jeg ikke noe

GAWO sa...

jeg vit ikke hvem det var som lagde versjon 3., men det fikk meg i hvertfall til å kikke nærmere på Photoshop. Det jeg lurer på er hva bruker du for å markere en del i bildet som du vil rette på? Rektangulært merkeverktøy eller "lassoen"? Noe må jeg vel bruke for å få rettet bare et lite område i bildet

RuneE sa...

Jeg må selvfølgelig legge meg helt flat pga alle de "tyrkleifer" jeh presterer å lage. Selvfølgelig mente jeg EV-verdier. Istedenfor å gi deg flere slike, skal jeg heller klippe og lime fra en lenke til en fotoordbok som ligger under "Tips og triks" til høyre:

Eksponerings-kompensasjon

"Når kameraet bruker lysmåleren til å regne ut korrekt eksponering, vil det iblant være vanskelig å få riktig eksponering, fordi kameraet måler eller regner feil. Dette skjer spesielt i motlys o.l. EV kompensasjon måles i blendertrinn, så dersom du instruerer kameraet å bruke EV +1 så er dette det samme som å velge et blendertrinn større. Når man velger EV+1 vil kameraet i de fleste tilfellene regulere både blender og lukkertid for å få korrekt eksponering"

Denne lenken fikk vi forøvrig i et innlegg fra Studio Natura.

Polarisajonsfilter vil antagelig også løse "problemet" med blåfargen i refleksonene (se noen av mine september og oktoberbilder med himmel og sjø)

RuneE sa...

Versjon 3 var meg - og det glemte jeg selvfølgelig å signere - Alzheimer Light kalles det også.

Du bruker Hurtigvalgsverktøyet (som finnes sammen med Tryllestaven i CS3). Du kan da velge + eller - oppe til venstre i menyen for å legge til eller trekk fra i utvalget. Akkurat i det tilfellet der var det enkelt siden det var så stor forskjell mellom himmel og fjell.

Pernille sa...

Rune sitt bilde ble helt klart det beste;) Men det er morsomt å prøve:)