lørdag 18. oktober 2008

Fullmåne

Ett bilde tatt i oktober i fjor, bildet er beskjært og sharpen noen ganger. Siden den gang har jeg ikke klart å tatt noen gode bilder av månen.

22 kommentarer:

RuneE sa...

Velkommen med første innlegg - har sett at du vært ut med noen kommentarer. Bra.

Jeg er alltid imponert over dem som klarer så bra bilder av månen - får det aldri skikkelig til. Imponert over kratrene til høyre! Jeg tar gjerne mot tips. Har kjøpt nytt stativ, så nå får vi se om det kommer seg...

John sa...

Vælkømmin :)
Må si som Rune du har vært aktiv og vært flink til å kommentere.
Månen bilder er fasinerende å se på.

Her et et tips som jeg har fanget opp når det gjelder å ta måne bilder. Det kalles vist " Lunar eleven" Man stiller kamera på f.eks blender f/11, iso på 100 og lukkertiden på 1/100 sekund.
(eller 1/125 sekund dersom kamera ikke lar seg stille inn 1/100).
Cluet er å bruke iso lik lukkertiden.

Randi sa...

Hei Rune
Takk for kommentar.
Jeg leste på ei nett side at egentlig var det bare og stille inn på f9,10,11 og la resten være automatisk. Prøve seg frem og se hva som funker best. Men ett stativ er jo ett must.
Så nå er det bare å vente på fullmånen igjen..:-)
Jeg har sett at noen får en varmere glød på månen, det skulle jeg gjerne fått til.

Randi sa...

Ja, kommentering er jeg go på..:-)
Ja det stemmer John, det har jeg lest en plass jeg også....men å komme på det. Må notere det til neste gang.

RuneE sa...

Takk til begge to for tips - det kan komme med, jeg har riktignok ikke så morsk tele men "tager hva man haver"

PS Randi- er PS CS4 kommet? det er gått meg hus forbi. Jeg trodde ikke den skulle komme før etter årsskiftet.

John sa...

Du som bruker Nikon må sette kamera på M for Manuel. Stativ er et must, låse speilet (mirror lockup) kan du bruke og snor/fjernutløser er også kjekt ved lave lukkertider. Det blir i hvertfall ikke noe dårligere resultat ved å bruke det.

Ivar Ivrig sa...

CS4 er visst ute ja.
Takker for tips om Lunar Eleven. Mirror Lockup har jeg aldri prøvd, og vet ikke hvordan heller, men det er sikkert bare å lese litt i manualen tenker jeg.

John sa...

Mirror lockup brukes som sagt ved lave lukkerider og gjerne når man bruker stativ, for når man heiser opp speilet så blir det bekksvart i søkeren. Dette er for å hindre en indre resonans i kamera i det speilet flyr opp og ned i det du tar bilde. Dette er vel mest kristisk rundt lukker tider 1/15s og deromkring. Tror kansje dette variere fra kamera til kamera.

Hvis jeg ikke husker helt feil så har D70 denne funksjonen til å rense bilde sensor.

Driver jeg med vranglære her så si ifra. :)

Randi sa...

Da trenger vi å finne ut hva Mirror lockup er.
Ja CS4 er ute. Har en svensk side der jeg følger med, de har mange gode tips og her er det mange gode tips om Photoshop for de som er interessert.

http://www.moderskeppet.se/live/?s=CS4

John sa...

Randi jeg tror ikke D80 har det heller, så du trenger ikke å lete.
Men jeg tror den har en mirror delay funksjon. Jeg bruker bare denne funksjonen ved lange eksponeringer, dvs fra 1/30s og opp til 30s f.eks.
Mao nattbilder på stativ.

Randi sa...

Jepp stemmer det, den har mirror lock-up...må testes ut.

RuneE sa...

For dem som Bruker Canon 40D (som jeg) så finnes denne funksjonen. Jeg har ikke brukt den, men da jeg etter å ha tatt noen prøvebilder med mitt nye stativ ser jeg at det kanskje kan trenges. Bildene blir IKKE vist her...

Ivar Ivrig sa...

Hørte om en kar som tok bilder nede i stummende mørket i ei grotte. Han brukte mirror lockup, trykte på utløseren og gikk foran kameraet og brukte en flash på flere steder. Han måtte forflytte seg i stummende mørke for å ikke bli med i bildet. Denne bruken av blitz skulle visst gi en helt spesiell effekt på bildet tatt nede i hula. Har desverre ikke sett bildet...

John sa...

Han brukte sikkert lang eksponering (Bulb)vil jeg tro.
Mirror lockup hindrer resonans rystelser i kameraet i det speilet flyr opp og ned. Kan også brukes til å låse speilet opp slik at man kommer til bildesensoren ved rens.

Ja det skulle vært artig å se det bilde. :)

RuneE sa...

For ikke å snakke om å høre et lydopptak av ham snublende rundt i en mørk hule....

Randi sa...

Hahaha...det hadde vært noe det...og hørt lydopptak....:-)

Jeg har tydeligvis hatt mirror luc-up på alle bildene mine jeg, jaja, nå vet jeg hvor jeg finner innstillingen.

Ivar Ivrig sa...

Har MLU på D70s ja, men har ikke skjønt hvordan en tar bilde da. Er ikke sikker på om det går heller. Står ikke noe om det i manualen

John sa...

"Ivar" Jeg tror den funksjone på D70s kun er for å løfte speilt slik at du kommer til å få renset bildebrikken.

Ivar Ivrig sa...

Ser slik ut ja. Går nok bra læll :-)

John sa...

Har lest en del om det og det er litt delte meninger om det, noen mener det kun har misjon rundt hvis man har eksponeringer rundt 1/15s og andre mener at man skal bruke det hele oppover i lukkertid.

ja det går nok bra læll :)

Studio Natura sa...

Morn :)

Litt sortering av fakta og realiteter:

1: Speillås er helt riktig for å låse speilet i oppvippet posisjon. Så kan man ta bildet, enten på en gitt lukkertid eller på B - langtidseksponering. Når man da tar bildet er det bare den løvtynne lukkeren som beveger seg. Uten speillås vil også den relativt store massen til speilet bevege seg i eksponeringsøyeblikket. Speilets forflyttning gir vibrasjoner.

2: Om disse vibrasjonene blir en for stor del av eksponeringen, vil bildet bli uskarpt. Det tar kanskje max 1 sek for slike vibrasjoner å dø ut. Det betyr at dette ikke har noen betydning på eksponeringer over 7-8 sek. Da vil den vibrerende delen av eksponeringen være så liten at bildet vil likevel bli skarpt. Tilsvarende i motsatt ende av skalaen. Er tiden rask nok vil vibrasjonen "fryses" akkurat som andre bevegelser i motivet.

3: Hvir grensen går avhenger av brennvidde først og fremst, dernest stativhodet og stativet. Jo spinklere utstyr, jo mer dirrer det. Jeg regnet en gang på dette: Vri kamera 1mm om sin egen akse på stativet. Sett på 400mm brennvidde. 30m unna i terrenget vil forflyttningen til motivet da være 50cm. Det er en hel sjeferhund det! Det blir uskarpt av slikt, selv om vibrasjonene av speilet er langt mindre.


mvh Nerden :-)

Studio Natura sa...

Og jeg glemte...

Den forsinket eksponeringsfunksjonen som noen har i steden for speillås. Den gjør at speilet vippes opp og så tas bildet 2 sek etterpå. I praksis en automatisk speillås-tabilde-funksjon. Dette sparer strøm for det krever mye batteri å låse speilet. Men denne funksjonen gjør at du ikke kan "time" akkurat når bildet brir tatt.