mandag 19. oktober 2009

Strå - makroBlenderåpning f/2,8 og lukkertid 1/250.

Jeg er Dagrun, og jeg er macroholiker.;) Begge bildene er etterbehandlet på noenlunde samme måte (i photoshop elements). Kort forklart lar jeg bakgrunnslaget være ganske urørt, men så lager jeg et duplikatlag hvor jeg drar ned (desaturate) fargemetningen og lyset. Jeg lar det bli ganske mørkt med unntak av de lyse tonene som jeg beholder. Så visker jeg der dråpen er (eller der jeg vil fokus skal være) slik at det lyseste punktet med mest farge kommer frem fra bakgrunnslaget.
Det er egentlig veldig fort gjort og ikke mye jobb. Bildene er bittelitt beskåret, men jeg jobber mye med komposisjonen når jeg tar bildene og prøver å være veldig bevisst å komponere bildet riktig der og da. Komposisjon i macrobilder ser jeg på som veldig, veldig viktig. (I andre typer bilder også selvsagt).


8 kommentarer:

Charlie sa...

Du er så flink med dråpebilder du.
Imponert nok en gang.
Likte godt hvordan det nesten ser ut som dråpen holder på å dette utav på det øverste bildet.

Marianne sa...

Jeg er macroholiker jeg og!..Ingen ting som er gøyere en detaljer!..Bortsett fra hunder da, som egentlig er min favoritt!

Nydelige bilder, tror jeg skal prøve meg på dråper jeg og, da får jeg spørre deg om råd. For dette kan du!

Dagrun sa...

Tusen takk. Jeg er veldig glad i dråper og speilinger ja, selv om jeg strengt tatt ikke har det her akkurat da... også går jeg veeeeldig nær på motivet slik at dråpen blir størst mulig og virkelig fokus i bildet.

ElinSire sa...

Jeg er bare så imponert!
Egentlig er jeg også macroholic, men er ikke noe god på det i det hele tatt! Dessverre...

Jeg har også blitt mye mer bevisst på å komponere bildene riktig der å da for å slippe å beskjære bildene så mye. Før gjorde jeg det vedig ofte inntil en veldig god fotografvenn av meg kommenterte det.

Åh, foto er bare så moro! ;)

Lene sa...

Dagrunn.... Her skal vi liksom lære av hverandre... Komme med tips og konstruktiv kritikk, etc... Og så legger du ut noe så perfekt som dette..! Jeg vet søren ikke hva jeg ville gjort anderledes her. Veldig, veldig lekkert :)

RuneE sa...

Det var noen nydelige komposisjoner, men tør jeg si det - er det smule uskarphet? :-)

Dagrun sa...

Så klart tør du si det!

Jeg tror skarpheten ikke dekker hele dråpen, men er på bakerste halvdel. Jeg velger alltid største blenderåpning og så trykker jeg meg inn på motivet, hehe.. og da treffer ikke skarpheten alltid på hele fokuspunktet. Det har det nok ikke gjort her nei.

Jeg synes forøvrig selv at det mest irriterende med disse to bildene egentlig er at det er såpass mye hvitt "støv" foran dråpen slik at det ikke vises noe særlig refleks i den. (Ikke kan det plukkes bort heller, for da renner jo dråpen ut).

Inga sa...

Dette var jo veldig lekkert. Jeg er stor fan av macrobilder og skal snart kjøpe meg min første macrolinse. Gleder meg som et barn. Jeg blir inspirert av deg og de andre her inne som tar så flotte macrobilder. Syns også det var veldig fint at du fortalte hvordan du har etterbehandlet bildet. Fint å ha noen tips å lære av og teste ut.