søndag 25. oktober 2009

Konvertering til sort/hvitt bildeJeg skulle så gjerne lært meg å konvertere bilder til sort/hvitt....og jeg er nok litt pirkete føler jeg. For jeg blir ikke fornøyd med den enkle måten, ikke får jeg liv i bildene bare ved å trykke på gradient map eller B&W i sc4. Så jeg leser og leser det jeg kommer over.
DENNE BLOGGEN ble en av mine favoritter når det gjelder sort/hvitt.HER fant jeg litt om hvordan jeg skulle gjøre det. Så det har jeg prøvd nå. Men nei, jeg blir ikke fornøyd.

Er det noen som har noen tips til hvordan jeg skal få ett flott sort/hvitt bildet med liv i?


Konvertert fargebilde i PS, brukt litt USM (John)

Enda en versjon - RuneE (se kommentarer)

28 kommentarer:

Marianne sa...

Jeg har virkelig ikke greie på svart hvitt bilder..men for meg så ser det ut som om det har blitt et bra resultat!..Men føler jeg kan se pixlene, stemmer det eller?

Randi sa...

Ja...i det sort/hvitt bildet så er det det...ble for mye av ett eller annet.

Dagrun sa...

Jeg sier først og fremst tusen takk for flotte linker, Randi. Jeg synes s/hv er kjempevanskelig selv, og oftest fordi jeg rett og slett mangler kompetansen til å se hvor jeg feiler... Jeg ser også pixlene i himmelen her men det kan nå like gjerne være oppløsningen din på det du har lastet opp kanskje? Jeg synes treet kommer flott frem og at skyene på himmelen er vakker og jeg må si jeg er imponert over kontrastene i bildet. Jeg har mye å lære her gitt, og jammen skal jeg prøve! Tusen takk.

Nå gir jeg deg ikke svar, fordi jeg ikke evner, men jeg tror RuneE jobber mye med s/hv så kanskje han kan hjelpe deg...:) Sikkert andre også.

Hege sa...

Synes det ble veldig bra jeg!

Når det gjelder s/h så bruker jeg lab-farger i PS, og justerer etterpå med Nivåer.

Jeg har lært mye av tutorials hos www.chromasia.com

John sa...

Jeg vet ikke hva du har gjort med S/H versjonen Randi men man kan tydelig se det som kalles pixelering i bilde. Du ser det godt på himmelen ca kl 14 på treet :)

John sa...

Tar du fortsatt bilder i Raw Randi ?
Hva bruker du til raw konverter ?
Hvordan lagrer du bildene dine til jpg ?
Det kan godt hende det er enklere å bruke Lightroom eller Elements til dette da Cs4 er veldig kompleks.

Randi sa...

Hege: Takker for link....den skal sjekkes ut.

John: hva jeg har gjort? alt mulig rart....husker ikke alt jeg gjorde jeg...men ser godt at det er pixlering...eller hva det nå heter..

men,men hva skal man gjøre?that's the question;-)

RuneE sa...

Jeg takker for tilliten Dagrun :-) ; men egentlig vet jeg bare så mye at jeg vet at jeg vet for lite.

Imidlertid er noe av det viktigste ved sort-hvit bilder at du allerede når du tar bildet har i bakhodet at det kan være aktuelt å bruke det for slikt. Det vil gjøre deg oppmerksom på linjer og strukturer i motivet som vil gjøre seg bedre i s-h.

Når det gjelder selve metoden, så finnes det en hel mengde og noen av dem er nevnt her. Jeg bruker PS CS3 og min favoritt metode er å bruke HSL/gråtoner direkte på RAW-filen i den plug-in som følger med PS programmet Bridge. Da ser du umiddelbart hva som skjer. Dette kan du antagelig gjøre i Lightroom også, men det programmet kjenner jeg ikke så godt til.

Har du ikke RAW-fil er kanalmikseren i PS et bra alternativ, men ikke fullt så fleksibelt.

Flere andre metoder finnes også, og her er bl.a. nevnt Lab. Denne er noe spesiell og krever egentlig kjennskap til ganske mye fargeteori for å kunne gi skikkelig utnyttelse.

Mitt beste råd når det gjelder dette blir da:

Tenk s-h fra begynnelsen
Bruk RAW-fil
Konverter til s-h allerede i RAW-konverteren

PS Nå blir jeg vel skutt av alle de som vet mye mer enn meg, så da er det nok på tide å si God Natt!

Randi sa...

nei, ikke raw
og jeg bruker adobe photoshop sc4
Photoshop er det jeg kjenner best...må vel øve meg på lightroom da.

Randi sa...

Rune: takk for det...da skal jeg øve meg på å ta bilder i raw

Randi sa...

og USM er??
Det ble jo veldig mye bedre en det tøvet mitt.....tror jeg overarbeider bildene jeg.

John sa...

USM er Unsharp Mask i Photoshop. Et oppskarpingsverktøy.

Fortsett å ta bilder i raw igjen du Randi og hvis du har LR så tror jeg det er enklere å bruke til ditt bruk. Du har alt du trenger til ditt bruk i LR.

Randi sa...

Jupp, da får jeg prøve det. Takker så mye for gode råd.

RuneE sa...

Jeg kunne ikke helt dy meg. Mellom oss to er dette et bilde jeg synes gjør seg best i farger, men her har jeg prøvd å bytte.

Jeg slår meg litt på munnen når jeg nå sier at jeg har bruk Lab, men det er fordi her er en overhengende fare for pikselering. Jeg skiftet modus til Lab, gjorde fargekanalen usynlige slik at bare L-kanalen viste ("Lightness"), justerte kontrasten vha "Nivåer", (kunne brukt "Kurver"), skiftet modus til Gråtoner - ikke RGB - og skjerpet opp litt med USM.

Dagrun sa...

Hvem har lagt inn hvilken versjon her?

RuneE nederst, ser jeg...

John sa...

De to først er Randi sine, nr 3 har jeg laget av det første og Nr 4 har Rune konvertert som du så :)

Randi sa...

Rune: ja jeg er enig med deg...jeg liker dette bildet best i farger Dette bildet griper meg mye mere med fargene enn uten...så det blir nok i farger....men så moro at flere prøver seg frem.
Mange gode tips...og jeg holder på å leke meg med noen bilder av noen gamle utløer...morsomt..jeg tror faktisk jeg får det til med øvelse.
Jeg har aldri likt de sort/hvitt bildene jeg har fått frem...mulig jeg tørr prøve meg på monochrom weekly en dag;-)

Dagrun sa...

Kjære vene, du kan da være med der uten å være helproff. JEG er med. Ikke at jeg skal påstå at jeg har skjønt så mye, faktisk skjønte jeg mye mer nå, men du kan selvsagt være med der nå alt, Randi.

Randi sa...

Takk for det Dagrun...er vel bare det at jeg ALDRI blir fornøyd med mine sort/hvitt bilder...er blitt så pirkete på alt.
Men neste uke.. da.....

Hege sa...

RuneE: Jeg også brukte også HSL/gråtoner i Brigde en stund, men så synes jeg egentlig Lab er lettere. Må bare være forsiktig i når man justerer nivåer... det er der det liksom kan gå helt galt. Føler jeg...

Randi - det er bare å hive seg med Monochrome Weekly, øvelse gjør mester. Man blir bedre og bedre, og det er jo rett og slett for at man gjør øvelsen oftere hvis man i tillegg bruker sorthvitt bildene til noe (les: Monochrome Weekly).

Og så er jeg veldig takknemmlig for alt det jeg lærer her inne + av andre fotobloggere.

Studio Natura sa...

Hei alle sammen, dette var gøy å lese. Morro når det skjer litt rundt et bilde :)

S/H digitalt:

1: konverter aldri til gråtone, behold alltid RGB (alle fargekanaler). Dette gir deg fenomenalt mange fler toner i paletten som igjen åpner dører for kvalitetsikker justering.

2: Glem jpg filer. Bruk alltid TIFF/RAW. Jeg jobber i 16bit TIFF. Det dere ser som "pixler" i himmelen i et av bildene over, er manglende toner. Dvs at fila ikke lenger har nok grå-valører til å kunne gjengi de fine overgangene i himmelen. Dette kommer av at fila er for dårlig til å bli skrudd så mye på. Som er en konsekvens av jpg, og noen ganger 8bit TIFF.

3: PS CS4 har en dramatisk mye bedre s/h modul en CS3. Anbefales! Bruk Layer -> New adjustment layer -> Black and white. Trekk i spakene for å endre "fargeballansen" som er bak gråtonene du ser. Kombiner dette med en kurve for å justere kontrasten.

4: Du må regne med å bruke langt høyere kontrast enn du er vant til fra farge.

5: Grått/grått er kjedelig, sort/hvitt er kult ;)

6-7-8-9.... Du kan blande flere lag som konverteres forskjellig, viske deg gjennom å hente fram litt her og litt der. Du kan bruke luminosity masks som er supre til å få ekstra sprut i både frage og s/h. Dodge and burn tool er veldig nyttig for lokale justeringer her og der. osv osv osv.

Lykke til og stå på :)

John sa...

Andreas, tar du LR måten også :)
Man har jo Greyscale mix hvor man justerer fargekanalene og Curves som i PS4 i LR.

Studio Natura sa...

Hei! LR holder jeg på å lære meg for tiden, så det får vente til jeg får noe erfaring tror jeg. Men at det er et bra verktøy for slikt har jeg skjønt.

Randi sa...

Så moro at det engasjerer, er iallefall dette jeg lærer av...

Studio Narura: dette er jo det jeg har holdt på med...ja, noe skal man ha igjen for å lest alt;-) på nett...men jeg syns ikke de bildene ble bra.. jeg jobbet vel litt for mye med noen av dem. Og de var jo jpg...og ikke raw. Ikke var det kanonbra bilder heller
Men da skal jeg teste dette ut...tusen takk for uvurderlige tips!!:-))

John sa...

SN, ja jeg har fått litt inside info av Ivrig så jeg viste at du holdt på med LR :)

Randi, fortsett å bruk raw filer slik du gjorde før. En raw fil er som en tømmerstokk mens en jpg ut av kamera er som en ferdig høvlet plank. (eller en bil uten 1. og 5. gir) Når du står i LR under Develope så har du bl.a to presets(forhandslagringer) som du kan teste. B&W Low Contrast og B&W High Contrast. Disse kan du prøve som et utgangspunk og så kan du dra i spakene derfra :)

Ivar Ivrig sa...

De få gangene jeg har prøvd dette bruker jeg Camera Raw, der er det en funksjon som heter Convert to grayscale. Funker veldig bra.

Du har forsåvidt rett i at PS er mere komplisert en LR John. Men camera raw i PS og Develope i LR er så å si identiske. Har prøvd begge deler og finner ikke store forskjellen.

For evt opplæriungsvideoer anbefaler jeg www.adobetv.com og/eller www.lynda.com

Ivar Ivrig sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
RuneE sa...

Ivar: jeg kunne ikke ha sagt det bedre selv. Jeg har begrenset erfaring med LR, med det jeg hat prøvd og det jeg har lest sier akkurat det samme. LR ser penere ut, men fra Camera Raw kommer du direkte inn i PS uten noen dikkedarer. Ingen mellomlagring nødvendig.