søndag 18. januar 2009

Vårt lille fyrtårnJeg har endret litt på kontrast, lys, farger osv. For mye?


Og, ja, jeg er klar over at horisonten nok en gang er skjev... Jeg stod og balanserte på en sten og konsentrerte meg mest om å ikke falle i vannet. Peilet meg inn på de vertikale stengene i rekkverket på toppen av fyret, men de er visst ikke helt i lodd.Her er originalen, kan du sjekke om denne også er utbrent? Jeg kan ikke huske den var det da jeg hadde bildet på kamera, og programmet mitt viser ikke sånt. Får bare opp histogram og informasjon om blender, brennvidde osv. Jeg ville egentlig bare få himmelen mer blå, men kanskje det ble for mye ja.


Versjon tre ved RuneE. Se kommentarer for kommentarer, for å si det slik.

9 kommentarer:

John sa...

Gamle fyr er flotte motiv, noe du viser her. Bilde er flott komponert.

Du må nok ta utgangspunkt i havet når du skal rette opp horisonten. Det er ikke sikkert vatrene var til å stole på når de bygde dette. :)
Et annet fenomen som intreffer når man bruker korte brennvidder er noe som heter fortegning. Det kan også ha spillt deg et puss.
Dette er linsefeil som får linjer i bildets ytterkanter til å se buet ut, enten innover (puteformet fortegning) eller utover (tønneformet fortegning). Unaturlig perspektiv i bilder fotografert med kraftig vidvinkel- eller teleobjektiv.

Her er et godt eksempel på et bilde jeg har tatt.

http://johnsfoto.blogspot.com/2008/08/odd-shots-on-monday-17.html

Anne-Berit sa...

For si som den gamle snekkeren sa:" Det er i vater og vel så det".
Flott bilde,og flott fyrtårn!

RuneE sa...

Fyr er faderullan så flotte! Den røde toppen er cluet.

Jeg er enig med John i at du må rette på horisonten - gå ut fra at den er horisontal med mindre du tar den fra en høy fjelltopp.

En annen sak jeg vil nevne er at det hvite er overeksponert - du har fått det som kalles "burn out". Dvs at der har vært mer lys enn chip'en har klart å svelge og all informasjon her er borte (jeg målte det i PS). Du har også det motsatte helt nede, spesielt i høyre hjørne. Noen få steder er det ingenting. Dette kan skyldes at du har overdrevet kontrastbruken (og da kan du gå tilbake til originalen og prøve igjen). Dersom det er det samme her også må du nok ta bildet på nytt for å få dette frem :-)

Da kunne du jo prøve HDR (flere ulike eksponeringer av samme motiv - ville brukt stativ her), men da er John mannen.

John sa...

Anne-Berit, han snekker`n hadde ikke jeg brukt :)

Lene sa...

Hehehe. Fru Pirk er helt enig med Herr Pirk over her - tror vi hadde droppet den snekkeren, hehe ;) Jeg pleier å rette opp bildene i Lightromm. Veldig enkelt verktøy for den slags der.

Ellers - herlig bilde!! Og jeg er så glad for dere som formidler vårstemning om dagen (mens snøen bare laaaver ned her). Jeg liker godt at fargene dine er skarpe og fine, men ser at horisonten er noe utbrent, dog langt i fra like utbrente som omtrent alle mine bilder fra siste fotosafari ble :(

Mitt Empire sa...

Anne Berit, han der snekkeren kjenner jeg. hihi

Jeg har forresten lagt inn et originalbilde, så hvis noen ville være en engel og sjekke det for utbrenthet, ville jeg blitt glad. Jeg har bursdag snart, og hadde egentlig andre ønsker, men kanskje jeg skal ønske meg PS. Har velig lyst på det, ja!

RuneE sa...

Nå har jeg hatt bildet ditt en tur innom PS CS3. Jeg må ta et forbehold - filen var så liten at jeg går ut fra at du hadde krympet den før du la den ut? Det kan skje noe da også, men jeg tror ikke det er avgjørende her. Det er nok fremdeles noe utbrenthet i det hvite, men mindre sort i det mørke for å si det slik.

Vha funksjonen "kurver" i PS har jeg fått frem noe av det som befant seg i mørket og også dempet litt på det hvite i tårnet slik at det ikke virket så brutalt. Utenom det har jeg ikke gjort noe med fargene - jeg syntes det var nok som det var :-)

Jeg har også rettet opp horisonten, men det medfører at det ble litt beskjæring. Det er også mulig å rette på de røde stålrørene i PS som skyldes fallende linjer (du har holdt kamera oppover da du tok bildet), men for å få det fint burde en hatt mer tilgjengelig område rundt fyret å "jobbe" med. Kanskje andre får det bedre til.

Jeg har også gjort det en smule skarpere.

Eller kan jeg anbefale PS Elements til rundt en tusing som et godt program som gjør det aller meste av det god amatør har bruk for.

Mitt Empire sa...

Takk RuneE,
Noe skjedde med bildestr da jeg prøvde å legge ut bildet rett (for å si det slik; jeg gjorde noe galt), og jeg har nå lagt den originale filen ut riktig. Du trenger ikke å gjøre det om igjen, jeg forstår hva du har gjort, og skal teste det ut selv så snart jeg får PS (i en eller annen variant, men har hatt fullversjon tidligere, så ønsker meg helst den). Jeg synes bildene fra denne dagen er blasse i forhold til hvordan jeg husker fargene, så det var derfor jeg ville forsterke dem. Men gikk nok litt drastisk til verks.

Ang. å gjøre bildene skarpere, de er veldig skarpe, helt til jeg legger dem inn på bloggen, da skjer det noe. Når jeg legger dem inn, blir de forminsket, og når jeg så forstørrer dem etter deres "regel", blir de uklare.

Jeg var forresten nødt til å ta bildet oppover, siden fyret står på en ganske flat øy, hvor alt i midten er sprengt bort og bare noen store, spisse "spyd" av noen steiner står igjen rundt kanten (for å dempe sjøen regner jeg med?). En gang det ikke er så glatt, kan jeg kanskje leke fjellklatrer og prøve å komme opp på toppen av en av dem... Jeg er forøvrig ikke noen stor fan av å "rette" på ting på bilder, unntatt å ta vekk riper og andre skader.

Skal prøve meg på HDR bilder når stativet mitt kommer i slutten av januar. Ikke lenge til nå. ;-)


John; flott bilde, og jeg skjønner hva du mener. Tok bilder av gamle dører for en tid tilbake, og de så skjeve ut alle som en. Noe man kan gjøre for å rette opp slik i etterkant?

Takk alle andre for ros og råd. Setter stor pris på det.

RuneE sa...

Det er samme teknikken for å rette opp skjeve vinduer og dører som for å rette opp fallende lijer. Men den må brukes med forsiktighet og prøving og feiling. Jeg lærte det fra en bok om PS CS3 i Dummies serien.