mandag 12. januar 2009

Frost i tåkeskogI utgangspunktet er jeg en dame med sansen for det naturlige vakre. Likevel har jeg nå også lært meg å like diverse redigeringsverktøyer - masse å lære. Men her er et eksempel på en av mine diller: vignettering. Det hender jeg bruker den bare helt forsiktig og umerkelig. Effekten er likevel ofte med på å skape dybde og liv i bildet, synes jeg. Andre ganger kliner jeg til - sånn som i operabildene mine (for dem som husker de) - og nå dette. Jeg valgte først å bare vise det første, men etter RuneEs kommentar, vil jeg også ta med disse to nederste, og jeg skjønner veldig godt om mange vil like dem bedre enn min favorittversjon. Ps - det nederste er helt uten vignettering.

11 kommentarer:

Anne-Berit sa...

Du er en kløpper til å se hva som gjør seg på bilder du,Lene.Dette var veldig bra synes jeg.

esnorway sa...

vakkert bilde fint motiv

RuneE sa...

Nydelig vintermotiv - gjorde seg med vignettering, (men, mellom oss to - ikke ta for kraftig i... - jeg fikk et tips av Natura en gang om å bruke det ved makroer der du hadde et veldig sentralt plassert motiv)

Lene sa...

Tusen takk for ros og tips. Jeg er helt enig i bruken av vignettering. Jeg har fått litt dilla. Spesielt her syntes jeg det var knall. Skogen har litt unaturlig preg i utgangspunktet, så så smurte jeg på. Jeg laget to versoner til, med lavere grad av vignettering - den ene uten at det omtrent er synlig, men dog effektivt... Men denne gangen var husbonden selv enig med meg om at overdrivelsen var tøffest, hehe ;)

Men som sagt - jeg er helt enig - man må tenke seg om - ikke minst - ta hensyn til motivet og hvilket inntrykk man vil gi.

RuneE sa...

Jeg er nok ikke så ekstrem som John, men så er nå han en bedre fotograf enn meg.

På min skjerm går jeg for nr. 2 slik de står nå.

PS Etter å ha sett det en gang til (for ikke å ha sagt tre :-) ). Jeg savner kanskje et et eller annet objekt midt i bildet som trekker blikket litt mer.

esnorway sa...

jeg synes nr 2 er det beste men alle 3 er bra da

Randi sa...

Først og fremst råååbrae bilder!!likte alle 3.
Men det som jeg likte aller best var det nederste.
Har du prøvd med hvitt vignettering? eller finnes det ikke?

Vinteren er vakker!!

Lene sa...

Randi: Hehe. Joooo, man kan dra spaken over på hvitt, og jeg bruker det av og til på interiørbilder. Det skaper en litt sånn svevende, luftig effekt. Lurer på om jeg ikke har brukt det av forskjellig grad på alle nipsbildene på Knips & Nips bloggen. Verden vil bedras ;) Men, altså - jeg kan vel godt tenke meg at jeg tilslutt ender opp med utgangsoppfatningen min: Det naturlige er det beste. Jeg måååå bare utforske og lære meg mett først. Og enn så lenge er det moro å dra litt ekstra i spakene.

Studio Natura sa...

Tenkte jeg skulle holde "fingrene av fatet" litt her, men må bare få si at igjen leverer du strålende. Det midterste bildet er veldig bra.

Legg merke til de to horisontene som skråner litt i hver sin retning. Og den lange tynne grenen i øvre venstre som tar samme retning som den nederste horisonten. Sammen danner de en usynlig Z som underbevisst bærer bildet.

Ida sa...

Nydelig bilde og ett godt blikk, som viser hvor vakker vinteren kan være! :)
Jeg liker vignetteringen veldig godt.
Bruker det mye selv.
Det duser ned bildet.
Motivet blir mykere og mer malerisk.
Godt å hvile øynene på.
Jeg kaller vignetteringen kunstnerisk frihet. ;)

Lene sa...

Først og fremst: Kjempekos å se deg, Ida! Og kjempekos at så mange liker bildet mitt.

Og så en ekstra takk til Rune! Du er inmari flink til å få meg til å tenke grundigere igjennom hva jeg har gjort og tenkt. Og du får meg til å ta saker og ting til revurdering. Noe man virkelig lærer av. Det er ikke alltid vi er enige, men nettopp det er knallbra - verden er jo full av foskjellige oppfatninger. Jeg liker også veldig godt en aldri så liten diskusjon - synes enn så lenge vi har litt for lite av sånt her, hehe ;))