lørdag 3. januar 2009

Drama

Dette er mitt første innlegg, og jeg har nok litt prestasjonsangst. Jeg legger ut et par bilder jeg har tatt tidligere (november), for å høre hva dere ville gjort anderledes. Hva skulle jeg tenkt på da jeg tok disse bildene? Og hva kan jeg gjøre med dem nå, for å få dem optimale? (Hvorfor blir bildene uklare når jeg redigerer HTLM? De blir klare når man trykker på dem.)

Jeg ville her ha med dramatikken fra de lave regnskyene som var på vei ut fra land, og lyset fra solen som slapp igjennom.
lukker 1/600, blender f/9, iso 400, 30mm.

Her har jeg redigert det etter Runes forslag. Bedre nå?

Samme her, regnet lå lavt ute i havet, og regnbuen(e) en fin effekt. Jeg prøvde på et bilde å zoome inn på regnbuen, men mistet da lyset, og bildet ble bare grått og trist.
lukker 1/200, blender f/8.0, iso 400, 18mm.


Havnen. Dette bildet har jeg også prøvd å beskjære for å få fram refleksjonene bedre, men mistet da himmelen, som jeg synes var fin. Prøver jeg å få med for mye på bildene?
lukker 1/125, blender f/7.1, iso 400, 18mm.


Kritikk ønskes. Bare slik kan man lære...

8 kommentarer:

RuneE sa...

Velkommen i klubben!! Jeg har tillatt meg å korrigere på det med skarpheten. Dersom du nå går inn i HTML-modus, så vil du se at det tre steder nedover (et for hvert bilde) står noe slikt som:

src="http://4.bp.blogspot.com/_LWy7onHqSxE/SV9rgswAxXI/AAAAAAAABWg/YoDaHq5DYZA/s800/IMG_0039.JPG".

Opprinnelig sto det s400 inne i alt dette - nå står det s800. Dette har noe med Bloggers måte å oppgi oppløsningen på. Nøyaktig hvordan dette henger sammen vet jeg faktisk ikke - det bare ER slik. Det var den forandringen jeg gjorde. Det står for øvrig i den "bruksanvisningen" John har laget og som det ligger en lenke til borte til høyre i sidefeltet, men ikke vær lei deg for det - folk bommer på det hele tiden.

Jeg synes dette var en bra begynnelse, men ettersom du vil at jeg skal si noe, såfår jeg prøve noe rent privat:

På det første bildet ville jeg ha "flyttet horisonten litt ned og båten litt til venstre. Du har så mye å gå bå at du fremdeles kan beskjære litt til. Dett kalles "tredelingreregelen" eller noe lignende (man deler bildet i 9 like ruter der hovedmønsteret kan ligge - ingen absolutt regel, men greit utgangspunkt). Her ville båten gjøre mer av seg og bygen i bakgrunnen være mer fremtredende.

På det neste kunne jeg faktisk tenke meg å flytt horisonten opp dersom du har noe å gå på på det opprinnelige bildet, men ikke så viktig her - fin fangst av den regnbuen i bakgrunnen.

Det siste bildet er min favoritt - virkelig stemningsfullt og fin speilvirkning. Skulle jeg si noe her så ville jeg hatt med helt til kaiene møtes til høyre (det kan ikke være lang). DFa oppnå¨r du en bedre innramming og får vell den lille dingsebomsen ti venstre hjørnet. Den bare distraherer.

Mitt Empire sa...

Takk for velkomsten og konstruktiv kritikk.

Skal se om jeg har forstått det riktig her; på det første bildet ville du flyttet horisonten ned og båten til venstre. Forstår jeg det da riktig om jeg beskjærer nederst og venstre side? Og slik at båten da opptar de to nederste firkantene til venstre? (iflg tredelingsregelen du snakket om)

På det andre ville du flyttet horisonten opp? Hmm, det hadde jeg ikke tenkt på. Vil ikke stranden ta mye plass av bildet da? Jeg har ikke noe å gå på, disse bildene er ikke beskjært.

Og det siste; (tusen takk for ros forresten) den dingsebomsen (et dekk som henger ut fra bryggen) irriterer meg også. Jeg hadde egentlig lyst til å skjære vekk den nederst kanten, men du ville altså hatt mer der? Ikke så dumt kanskje, bryggen går rundt på tre kanter her, så det kan bli en fin ramme.

Tusen takk for råd, skal se om jeg får endret på det jeg kan, og skal iallefall ha det i mente til neste gang jeg har muliheten til å ta slike bilder.

RuneE sa...

Jeg ser det er blitt noen "tyrkleifer". På det første har du forstått meg rett. Tenk deg at du legger et rutenett på tre ganger tre på bildet og at båten ligger rundt krysningspunktet mellom venstre og nederste linje. Det behøver ikke være så nøyaktig. På det andre er det mindre farlig og her er det helt sikkert dem som er uenige, men er det ikke plass så er det ikke plass. Når det gjelder nummer tre så ville jeg gjerne hatt vekk "dingsbomsen" dersom det lar seg gjøre. Den distraherer uansett. Den kan "klones" vekk i de fleste redigeringsprogrammer.

Ivar Ivrig sa...

Hei og velkommen. Tre fine bilder. Er enig med Rune at hele kaien i siste bilde bør være med mtp "innramming".
Gleder med til å se flere flotte bilder fra deg.

Mitt Empire sa...

Har lagt inn et utsnitt av bilde 1, er det bedre nå? Eller skulle jeg tatt vekk litt himmel også?

Ellers har jeg ikke noe program å redigere med for tiden, etter et datakrasj forsvant PS. Prøver å finne en ny, uten å punge ut med tusenvis, og uten å få virus på pc'en... Det hadde vært null problem å fått vekk det dekket med PS.

Hva synes dere ellers om farger og sånn? Noe jeg kan gjøre for å få himmelen enda mer dramatisk på bilde 1 og 2? Kunne tenkt meg at de mørke skyene ble mørkere, mer "truende" hvis dere skjønner. Jaja, ingenting jeg kan gjøre her og nå, må få meg et bra program snart. Tar forresten bildene i L (Jpeg) foreløpig, da Raw tar så stor plass. Er det en stor fordel å ta i Raw? Hva kan man gjøre der som man ikke kan med jpeg?

Fant forresten ut av AE-låsen i dag, takk være et innlegg på denne siden. Jeg har alltid låst lyset med avtrykkeren, med det resultat at jeg noen ganger får uskarpe bilder. Ikke alltid lett å bedømme om det jeg låser på, har samme avstand som motivet. Jeg har til og med lest bruksanvisningen, uten å ha fått det med meg.

RuneE sa...

Den beskjæringen liker jeg, men det er klart at nå dominerer båten ganske mye. Det vil ded imidlertid alltid gjøre slik den ligger med sin store, røde bunn, så det blir en smakssak.

Jeg synes du har et rødstikk i bildene, men det er typisk for bilder som er tatt så tidlig på dagen som dette i vinterhalvåret. Du kan gjøre noe med det, men da forsvinner særpreget. Her kan det være spennende å høre hva andre sier.

Mer dramatisk himmel kan du få ved å velge bare den og justere nivåene etc der alene.

Jeg tar selv nå så og si utelukkende RAW. Det gir deg bedre kontroll og et større dynamisk potensiale, men det krever mer arbeid. GB idag er rimelig, så plass er egentlig ikke noe argument. Ta så store dimensjoner og oppløsning på bildene dine som mulig. Sett imidlertid av god tid til å lære RAW - jeg har mye igjen.

Det står henvisning tit noe gratis/rimelig programvare i sidefeltet, men ellers får du PhotoShop Elements til rundt tusen-lappen. Den takler også RAW.

John sa...

Hei og velkommen i klubben.

Det var tre flotte bilde du har startet med her. Nå er vel det meste sagt og gjort her alt.

Siden du har tatt disse bilden på korte brenvidder som 18 og 30mm så kunne du ha gått ned litt på isoèn noe som ville gitt deg litt lengre eksponerings tider men alikevel innfor det man kan ta håndholdt. Dette vil jeg tro hadde gitt litt mere futt i fargene og mere kontrast. Jeg bruker ikke høyere iso enn høyest nødvendig.
Ønsker du mere drama i skyene så finnes det programmer som fikser det, hvis man ikke klarer å få det frem med vanlige bilderedigeringsprogrammer.

Anne-Berit sa...

Hei,og velkommen i gjengen.Flotte bilder du har tatt.Syns redigeringen du gjorde virket bra.Selv om båten kanskje dominerer litt,syns jeg det er lettere å se forbi båten og mot det som er bak,når båten kom såpass nær,hvis du skjønner hva jeg mener.