tirsdag 6. januar 2009

Krystall


Dette bildet er tatt med stor blenderåpning (f4,5) og lukketid 1/10, og jeg liker effekten, selv om jeg ikke har klart å få det fremste glasset sylskarpt som jeg ønsket. Tror ikke jeg har klart å fokusere skikkelig, eller så er det en liten bevegelse da jeg trykket ned utløseren..


Jeg kunne tenkt meg å ta et bilde hvor alle glassene ble skarpe, mest for å lære hvordan jeg får det til. Jeg prøvde med liten blenderåpning og diverse lukketider, men klarte ikke å holde kamera i ro lenge nok. Er den eneste løsningen stativ, eller kunne jeg gjort noe annet? Hadde det hjulpet med høyere iso, f.eks? Hadde på alt lys i kjøkkenet på, men kanskje jeg skulle hatt en lampe eller to i tillegg??

10 kommentarer:

Lene sa...

Helluen, damen. Finn glassene er lekre. Jeg har sett dem live under produksjon, og det er litt av en prosess - flere menn på jobben, og glassene går runden blandt dem som har hver sine oppgaver med det.

Det å fotografere glass er virkelig en kunst, og jeg vet jeg har lest artikler om nettopp dette, men kommer ikke på hvor akkurat nå (sikkert noen av gutta som vet). Men dette var lekkert og tøft. En del av kunsten ved å fotografere glass, er å unngå gjennskinn og speilinger. Men jeg har fått sansen for Ingrid Espelid, og lært meg å jukse, hehe. Photoshop og Lightroom er gode medsammensvorne ;)

Ellers knoter jeg og stadig med både lukkertid, iso og blender. Jeg er altså gift med John, som er en skikkelig duppedittmann med ekstraordinær teknisk sans - men helt ærelig: skomakerens barn.... Jeg er så sær og sta - skal lære selv, jeg - hehe ;)

Men en ting har faktisk han lært meg - og det er å stille på hvitballansen sånn at ikke innendørsbilder uten dagslys blir så gule. Du bare stiller den inn på kunstig lys - og voila.

Forsett å ekspirimentere med glassene. Fikk lyst å prøve selv her. Spennende :)

Anne-Berit sa...

Syns du har vært flink jeg,sannelig ikke bare enkelt dette.

RuneE sa...

Til å være tatt på frihånd var jo dette et meget godt forsøk! I Fjørtofts bok om "Digital Fotografering i praksis" står det et kapittel om a fotografere glass. Belysningen er noe av cluet. I tillegg er stativ helt nødvendig her.

Å få alle glassene skarpe samtidig vil kreve en mye mindre blenderåpning enn du har brukt her (f/5) med en tilsvarende lengre eksponeringstid (et minutt??)

Personlig ville jeg satset på en mellomløsning med la oss si tredje glass skarpt og så gradvis uskarphet i begge retninger. Det ville også gitt ekstra dybde.

Jeg har ikke prøvd dette og ville helt sikkert trengt mange eksponeringer.

Lene sa...

Selvfølgelig, Rune.... Fjørtoft sin bok. Og jeg er forresten veldig enig med Rune i at dette er bra til å være håndholdt. Inmari fin effekt med glassene slik på linje, forresten :)

esnorway sa...

ja fint bilde.

Mitt Empire sa...

Lene; Stille inn hvitbalansen, ja. Det er noe jeg nesten ikke kommer på. Men det skal prøves. Og ta bilder et sted det er mer lys også. Og kaqnskje prøve med direkte og indirekte belysning. Og...

RuneE; tusen takk for det, jeg trodde det var noe galt med meg, som ikke klarte å få et eneste klart bilde. De er jo "ok", men jeg vil ha krystallklart. Nå gleder jeg meg enda mer til stativet kommer. Angrer på at jeg huket av på at jeg ville ha alt jeg bestilte i en pakke. UV-filteret kommer nemlig ikke på lager før den 27. Tenker på å avbestille og bestille fra et annet sted. Kan nesten ikke vente til jeg får det.
Og den boken vil jeg også ha, er den god? Jeg har én fotobok jeg har "arvet" (lånt, egentlig) av pappa, og den baserer seg på kamera med film, altså forhistorisk. Men den forklarer godt både lukker, blender, brennvidder og det meste. Har vel ikke bruk for kapitlene om framkalling, men men. Den tar også for seg fotografiets historie, helt fra begynnelsen med foto obscura. Meget interessant!

Anne Berit og esnorway; tusen takk for ros!

John sa...

Flott forsøk. Det neste siste glasset er litt ute av rekken :)

Du må huske at når du bruker større blender så får du mere dybdeskarphet og da vil jo også det som kommer etter siste glass komme til syne.

Mitt Empire sa...

Takk John.

Ja, jeg så at et glass var ute av rekken da jeg la bildene inn på pc'en. Jeg begynte å ta bildet rett forfra (for å få glassene inni hverandre, men da burde alle være ganske skarpe), og da så jeg det ikke. Glassene er håndlagede, så jeg tror rett og slett et glass har mindre stett. Skal legge en linjal på bordet neste gang jeg prøver for å få det helt rett.

Du mener mindre blender, sant? Ellers blir jeg forvirret igjen. ;-) Stor blender gir liten dybdeskarphet og omvendt? Jeg *trodde* iallefall jeg hadde forstått det nå. Men skjønner hva du mener. Bak glasset har jeg lagt duken oppover veggen, så det er ikke noe annet bak der. Litt redd for mønsteret i duken, så jeg tenkte å prøve med en tapet som underlag neste gang. Sånn "sparkel på rull" som er 70 cm bred og helt hvit tror jeg kunne vært et godt alternativ til bakgrunn.

Tusen takk for tilbakemeldinger og råd. Dere er supre!

John sa...

Jeg skjønner at dette med blender kan være veldig forvirrende.
Det er riktig det du sier, men dette kan tolkes feil. Når jeg mente større blender så mente jeg altså høyere f/ tall og det er det samme som du sa liten blender.
Den er også belemret med brøkregning slik at et stort tall gir "liten åpning", og motsatt, et lite tall gir "stor åpning".

For å få stor dybdeskarphet bruker man "liten blenderåpning" (f.eks f/11 og "stor blenderåpning" gir liten dybdeskarphet. (f.eks f/2.8)

Noe som ikke brukes er stor lukkertid og lang blenderåning :)

Ivar Ivrig sa...

Tror Rune og Johnnyboy har nevnt det, men hva om du flyttet fokus til et glass lenger bak. Da blir nok dybden bedre. En 10er for kreativitet :-)