lørdag 3. januar 2009

Langs en kald landevei

Jeg er litt usikker på om jeg skal vise dere dette, for bildet ble ikke så klart som jeg hadde håpet på. Men så er det det der med stemingen da. Har så lyst til å formidle noe av den. Ser dere at jeg hadde en fin tur langs landeveien i kulden, like før mørket snek seg innpå meg?

14 kommentarer:

RuneE sa...

Jeg synes ikke du skal ha det klarere. Med frostrøyke snikende rundt har du truffet stemningen bra. Dybden er fin med stolper og vei

Det eneste jeg lurer på: Helte alle lysstolpene samme veien?

GAWO sa...

Ja Rune, det gjorde de. Måtte sjekke bildet for jeg trodde at det var jeg som hadde stått på halv åtte, men det er noenlunde riktig sånn som du ser det nå.
Jeg har flere bilder fra den turen i ettermiddag og frostrøyken skapte en veldig fin stemning.

Ivar Ivrig sa...

Som fra en norsk film dette. Av en eller annen grunn synes jeg bilen virker svær i forhold til stolpene. Det har garantert ikke noe med fotografen/apparatet å gjøre, men mitt hode. Herregud jeg er rar. :-)

RuneE sa...

Ivar: Jeg tipper det er telelinse effekten: 188mm*1.6=300mm. Det burde gi en bra sammentrykning.

GAWO sa...

Det var ikke meningen å ha med bilen. Den kom som et skudd da jeg trykket på utløseren. Da den var kjørt forbi tok jeg et nytt bilde, men dette ble det beste likevel.
:-)

Anne-Berit sa...

Veldig bra bilde Gawo,nå skjønner jeg hva du mente med å vært med deg på fototur.Hadde vært meg en fornøyelse.

John sa...

En fin stemning du har formidlet her Gawo. Jeg trodde først bilde var tatt på 10mm når jeg så den lysstolpen :)

Ps. et liten tommelfinger regel.
Bruk ca 2 x brennvidden i lukkertid.
Gawo dette er tatt på 1/100 sekund.
Her burde du ha brukt 1/300 sekund da brenvidden er drøye 150mm. Jo mere zoom man bruker jo verre blir det å holde kamera stille. Så det er nok derfor du syntes dette er litt uskarpt. Bruker man stativ så spiller det ingen rolle.

GAWO sa...

Takk for råd John. Jeg er ikke flink meg lukkertid og brennvidde. Kan ingen ting om det. Jeg har bare brukt vanlig automatisk innstilling og bare trykket av. Først nå til nyttår leste jeg litt i bruksanvisningen og prøvde meg famlende fram da jeg fotograferte rakettene. Men fra nå av skal jeg prøve mer.

John sa...

Grunnen til at man bør velge det dobbelte er at speilrefleks kameraer med DX bilde brikke har en crop faktor på 1.5 eller 1.6. Dvs hvis du setter obejktivet ditt på 100mm så er det 150mm du tar bilde på. Så neste gang du er ute å knipser så ta en titt på objektivet og se hvor mange millimeter du har det på når du har fått zoomet inn motivet. Ta så en titt i søkeren å se hva den viser på lukkertiden. Er denne for lav må du slå over på halv automatikk. Sette enten blenderen på et lavere f tall (dvs mere lys inn igjennom objektivet) eller øke iso`en. Dette gjelder bruk at lange brennvidder håndholdt.
Man kan også ta mange eksponeringer så vil som regel et av de bli bra. Bruker man stativ så er man sikker.

Rune får gi deg en liten innføring i å bruke en Canon på blenderprioritet. Det er ikke så ille vanskelig, og da har du mye mere kontroll med det du driver med. Nemlig fotografering :)))

kate sa...

Syns du formidler ei flott stemning her. Jeg er som deg, kan absolutt ingenting om lukkertider, etc, men SKAL lære meg!!!

Ivar Ivrig sa...

Mr Uskarp, aka Studio Natura, sa at jeg måtte lære meg HISTOGRAMMET. Det viser om det er info på alle toner i bildet. Etter at jeg forstod det å er det blitt lettere for min del. Når du har tatt et bilde så skal du kunne se Histogrammet i displayet. Det skal fortelle det om bildet er for lyst eller for mørkt. Det vil si deg rett og slett om det er riktig eksponert. Sjekk ut om ditt kamera viser histogrammet.
Jeg har forstått mere av lyset etter at jeg lærte meg å skjønne dette histogrammet. Histogram. Histogram. Histogram ;-)

GAWO sa...

Ååååå, her bobler det av gode innspill. Tusen takk alle sammen. Idag er det en ny kald strålende dag så da skal jeg gjøre et nytt forsøk. Histogram blir dagens oppgave.
Lykke til med fotograferingen idag til dere all. Jeg gleder meg til å se i kveld hva dere har fanget i linsen. :-)

Lene sa...

Gawo - dette visste jeg var ditt bilde før jeg så navnet. Og jeg liker det knallgodt. Du er flink med den derre stemningen, du.

Og, ja - det er sant - bilen ser merkelig stor ut - men hælle måne, sier nå jeg - alle kan jo ikke suse rundt i Mini Morriser heller ;))

GAWO sa...

Bilen er ikke SÅ stor :-)
Nå må dere ikke la dere bli lurt av "huset" som dere ser i veikanten der. Det er et postkassestativ altså.
Kanskje det egentlig er lysstolpene som er små. hahaha