onsdag 7. januar 2009

Seterbuer i Norangsdalen

I onsdagens blogpost jeg har laget en liten reportasje fra Norges vakreste dal, Norangsdalen mellom Øye og Hellesylt på Søre Sunnmøre. Rune oppfordret meg til å legge ut et nærbilde av stølene, så her er det.


Rune E: Jeg har fått originalfilen av ArneA for å se om Blogger gjør noe rart. Jeg har beskåret den omtrent tilsvarende hans opprinnelige post og forminsket den i PS CS3 til 800px bredde (det innebærer en automatisk liten økning i skarpheten), men ellers har jeg ikke gjort noen endringer i bildet. Den er lagret som JPG i PS med pakning 10 av 12. Det vesentligste er at den er lastet opp via en ekstern server - ikke via Blogger- eller Google-styrte systemer. Det ligger bare en lenke til den eksterne server som bildet hentes inn fra.

Selv synes jeg at det bli skarpere - hva mener andre?

15 kommentarer:

RuneE sa...

Der er en egen sjarm over disse stølene. Den skrå komposisjonen med den markerte røde døren tiltrakk seg min oppmerksomhet umiddelbart.

PS Man kunne jo ønske seg et litt skarper bilde og kanskje litt mindre grønnfarge om det lot seg gjøre?

RuneE sa...

Jeg tok en titt "på bildet bak bildet" for å si det slik. For mitt øye virket det faktisk skarpere selv om det er litt større. John og jeg har en stund hatt en e-post diskusjon gående om hva Blogger gjør med skarpheten på en del bilder. Her har jeg fornemmelsen av at noe har skjedd. HTML-koden virker riktig for meg - hva sier du John?

John sa...

Det er et meget flott skue å se disse seterbuene.
Jeg kan heller ikke se noe feil ved oppsettet her. Det virker på meg at maks 800px er den beste løsningen med tanke på skarpet. Jeg har testet ut litt ved å sette s1024 og s1600 også i stede for s800 for å se om det gir mere skarphet. Kan ikke se at det har hjulpet. Vi kunne kansje prøve å legge ut et bilde med disse variablene for å se om andre kan se noen forandring.

Lene sa...

Hehe :) Jeg sitter bare her og leter etter ei bru og noen bukker på vei til seters :) Her skulle jeg vel ha vøri. Og selv om bukkene uteble, så har du jo tripp, trapp effekten i bildet likevel - i måten stølene ligger oppover fjellet. Det eneste jeg savna (bortsett fra bukkene, hehe) var ei blomsterkasse utenfor den ene bua - og et skilt med: "Lenes fristed" på

RuneE sa...

Tja, det er ikke godt å si. Jeg har en fornemmelse av at redigert til 800px og lagt ut til 800px fungerer best - kanskje vi kan be Arne gjøre et forsøk? Det bør gjøres fra originalfilen, slik at vi ikke introduserer flere variabler.

GAWO sa...

Arne: dette er ikke bare Norges vakreste dal. Det er Norges mest spennende også. Å så glad jeg ble når jeg såg at du hadde lagt ut dette bildet. Er det ikke fint? Og til dere som ikke har vært i denne dalen: ta turen. Det er ren fornøyelse å kjøre her. Både på 2 og 4 hjul. Og tenk hvordan det er å gå der....

Bildet er skikkelig fint. Jeg må inn på PC`n min og se på de jeg har selv.
Ne i nå lengter jeg til sommer og kjøring.

ArneA sa...

Hva skjer med bildet når jeg først legger det inn på iPhoto, deretter cropper litt, prøver å finne en stemning slik jeg huster besøket ved color improvement, eksporterer til skrivebord for opplasting til blogger. Størrelse 2013x1039.
Deretter kommer det som jeg tror påvirker:
bildet legges ut i Blogger med følgende LxH
width: 400px; height: 206px;"
Jeg endrer fra 400px x 206px
til 600px x 397px
og det som var nok tidligere s400 til s800
Hva får vi da?

ArneA sa...

Sorry:
I Nettfoto er endringen blitt til
width: 720px; height: 420px;
Kanskje det er da uskarpheten eeller den svake fotografen viser seg
:)

RuneE sa...

Dersom du eksporterer til blogger med 400*206 også oppjusterer i HTML, så vil bildet bli uskarpt. Imidlertid er bildet som kommer frem når man trykker på det fremste STØRRE, slik at det har nok vært eksportert større.

Dersom du kunne maile selve 2013x1039 bildet til meg, kan jeg prøve å legge det inn på en annen måte og se hva som skjer - om noe.

RuneE sa...

Jeg har fått originalfilen av ArneA for å se om Blogger gjør noe rart. Jeg har beskåret den omtrent tilsvarende hans opprinnelige post og forminsket den i PS CS3 til 800px bredde (det innebærer en automatisk liten økning i skarpheten), men ellers har jeg ikke gjort noen endringer i bildet. Den er lagret som JPG i PS med pakning 10 av 12. Det vesentligste er at den er lastet opp via en ekstern server - ikke via Blogger- eller Google-styrte systemer. Det ligger bare en lenke til den eksterne server som bildet hentes inn fra.

Selv synes jeg at det bli skarpere - hva mener andre?

ArneA sa...

Må innrømme at jeg ikke ser noen vesentlig forskjell, men det skyles kanskje at jeg mer er opptatt av stemning og reportasje enn fototeknisk kvalitet.
Uansett interessant eksperiment.

Lene sa...

Hmmm... Jeg vet ikke hvilket bilde som er rettet opp, men for meg er det øverste bildet helt klart klarest. Ser det tydelig om man studerer stølsvinduene.

RuneE sa...

Bare for å gjøre det klart - det er bildene som ligger på "fremst", ikke for dem som ligger bak. Der er forskjellen kun størrelsen. Selv holder jeg på den nederste - selv, spesielt på stein, gress og dør.

John sa...

Rune, på min skjerm er faktisk versjonen til Arne skarpere. Det kan se ut som din versjon har blitt en tanke lysere slik at konturene flyter litt ut i de lyse partiene.

Men nå har ikke jeg spyder kalibrert skjerm heller da :)

RuneE sa...

Jeg får kjøpe meg nye briller.