torsdag 19. februar 2009

Hvordan fjerne flekker på linsen??

Ja jeg vet egentlig ikke hva det er. Men på en og samme tur med bare noen minutters mellomrom så ble ett bilde så og si ødelagt mens det neste vises de nesten ikke. Det øverste ser ganske bra ut, men det nederste er jo helt fult av flekker, Og det er bare noen få dager siden jeg pusset alt fordi jeg hadde fått ødelagt flere bilder før en dag pga av dette.
Noen som kan hjelpe meg??

19 kommentarer:

RuneE sa...

Flekkene er synlige på begge bilder dersom du ser etter, men de er mest synlige der du har en jevnt farget bakgrunn. De skyldes støv på brikken i kamera. Det kommer lett når man skifter objektiv. Noen apparater har en mekanisme som fjerner det grøvste når du slår av og på. Jeg kjenner ikke ditt, så der vet jeg ikke. Man kan kjøpe sett for fjerning av slikt støv, eller evt. levere inn til et servicefirma.

Randi sa...

Oki. Så da er det ikke noe jeg kan gjøre selv da?. Tror ikke Nikon D80 har den mekanismen.
Har jo ett helt arsenal av pusse saker som fulgte med. Må se om det kan brukes.

John sa...

Dette sitter på bildebrikken og den ser du ikke før du har tatt av objektivet og f.eks stilt inn kamera på M(manuel) og satt lukkertiden på f.eks på 30 sekunder og trykker på utløserern. Da ser du bildebrikken i 30 sekunder. Du har helt sikkert et valg i menyen hvor det står sensor clean (mirror up) eller noe i den duren. Dette her er sensitive saker så du skal være veldig forsiktig hvis du skal rense dette selv. Dette så ganske ille ut så det er vel fare for at du må gå på med en våt rens her. Du må i hvertfall ikke bruke munn å blåse inn i kamerahuset.
Jeg bruker enten trykkluft (ikke på boks) eller støvsugeren når jeg skal rense våres kameraer. Men du må ikke stikke hele tuten ned i huset, men bare hold den et stykke over slik at luften settes i bevegelse og forhåpentlighvis blir sugd ut og vekk fra brikken.

John sa...

Siden du har brukt truten å blåst inn i kamera så må du helt sikkert bruke noe som kalles Sensor Swab.(Våtrens) Dette er noen flate Q-tips lignende rense pinner som man dynker i rensevæske og stryker over bildesensoren slik at den blir ren igjen.

Her er en liten videosnutt som viser hvordan man kan gjøre dette.
http://www.youtube.com/watch?v=3pp3RQweaGw&feature=related


Dette her må du ikke gjøre :)
http://www.youtube.com/watch?v=XOuJxgmMkW8&eurl=

John sa...

En annen ting er dette som Randi tror dette er, nemlig støv på linsen/ linsene. Støv her vil være så langt ute av fokus at det ikke vil være synlig på bildet. Støv på linsene i objektivet kan lage sunflare når man tar bilder og har solen med i bildeflaten.
Så alt som er av flekker/prikker på bildene (himmelen) er støv/skit på bildesensor eller måker. :)

Laila sa...

Ikke sikkert det John, jeg fikk masse lignende flekker da jeg tok bilder sist, og renset objektivet og filteret som stod på. Og da forsvant flekkene. Det var ikke så ille som dette, men man kunne godt se at det var prikker ja.

Randi sa...

Okei...da skal jeg slutte og spytte i kameraet ;-)...neida jeg gjorde IKKE det. Men dette tørr jeg ikke gjøre, så jeg tar det med til en foto butikk. Skal prøve med en mini støvsuger som vi har.

Takk og takk for hjelpen.:-)

Og den siste linken var jo helt fæl...enn og gjøre sånt mot ett kamera..hyyl!!

John sa...

Laila, jeg har lest noen diskusjoner ang dette hvor det konkluderes med det jeg skreiv. Han ene har fotografert i 50 år så jeg håper han vet hva han snakker om. :)
Støv/skit på bilde sensor kommer heller ikke til syne før ved ca blender f/8 og oppover og mot himmel eller noe lyst ensfarget.
Regner med at SN leser dette så får vi høre hva han vet om dette :)

Randi, du må nok spandere på den en sånn sensor swab og glemme støvsuger. Så lenge det har vært fuktighet på sensoren så må du bruke noe væske basert for å fjørne det. Dette kan du nesten samenligne med å pusse vinduer. Har du spyttet på vinduet så kan du ikke støvsuge det bort slik at det blir skinnende rent igjen :)

Laila sa...

John, jeg tror du har rett. Håpet du tok feil, må innrømme det... Har sjekket bildene jeg tok den dagen jeg oppdaget flekkene og de viser best på bilder med liten blenderåpning (høy f). Ser ut til at jeg også kan trenge en sånn rens, men skal prøve med en sensorrens først. Den ligger i kameraet, men må ta den på manuelt (canon eos 350D) mens det på 450D er automatisk rens når man skruer kamera av.

John sa...

Ja jeg håper det selv så jeg ikke driver med vranglære her. Da de fleste objektiv har en nærgrense fra 20-30cm og utover så vil jo fokus planet(punktet) minst ligge 20-30cm foran front linsen og derfor skal da ikke støv og skit komme til syne. Er støvet på størrelse med en måke eller noe lignende så er det jo klart det kommer til syne :)

Automatisk rens det fungerer det. Bildebrikken vibrerer slik at støvet faller av brikken og ned på en klebelig sak i bunn av brikken.
Kamera skal vel da helst stå vannrett når dette gjøres.

Randi sa...

Da tar vi med kameraet på rens. Ser ut som om vi har 3 års garanti,der iblant rensing av kameraet..Så da får de det bort.
Prøvde støvsuger, men du hadde rett John, disse duggdråpene sitter som limt.
Vel så har man økt sin lærdom i dag også.:-))

John sa...

Det bør du sjekke opp Randi. Kjøpe ikke du på Ebay ?
Man kan også kjøpe noe som heter Heptan på apoteket og bruke det sammen med q-tips til å rense bilde brikken. Har ikke gjort det selv men har sett det bli gjort og det ble 100% etterpå. Fordelen med denne swaben er at den dekker hele brikkens bredde slik at man drar over hele brikken i et drag.

Randi sa...

Da har mannen tatt over...akkurat den biten har jeg lite peiling på.
Men det virker som om det er greit.
Så enten blir det innlevert til rens ellers får jeg pusle med det selv.

John sa...

Dere klarer det sikkert selv hvis dere er forsiktige. Når du setter kamera i rens modus så slår speilet opp slik at du ser den firkantede bildesensoren rett inn i kamera. Husk ikke rør speilet. Det er speilet du ser når du tar av objektivet.
En annen ting, bruk alltid et toppladet batteri.

- Rundtomrundt sa...

Jeg ville ikke tatt i bruk noe som fysisk rører speilet. Til det ville jeg levert kamera til rens.
Men, jeg hadde selv samme problem og gikk til innkjøp av en liten blåsebelg (Claes Olsson). Den er veldig effektiv, og blåser tørr og ren luft. Med den var det lett å bli kvitt støvkorn på speilet (PS: Det er ikke bare på utsiden av linsen du kan få støv. Jeg har hatt linser der det er støv også på innsiden av linsen. Men alt har latt seg blåse bort. :)

Randi sa...

Blåsebelg tror jeg ikke hjelper på disse flekkene. Men blåsebelg skal jeg uansett investere i.

Hvorfor skal vi ikke røre speilet? Trodde jo det var der problemet låg først jeg....det vil si at det er blitt rørt...uhyrlig forsiktig vel og merke.

Har lest det som står i manualen nå, der står det ganske godt forklart hvordan jeg kan rense det. Står at jeg kan bruke Lens cleaner...noe som fulgte med pakken da vi kjøpte kameraet..
Den heter Digital lens cleaner.

Så nå skal jeg lade opp batteriet så skal vi se om jeg får det til...whit a little help from my man;-))

Rapport kommer.

John sa...

Du Randi du Randi ;)

En blåsebelg er kjekt å ha det så det kan du kjøpe deg.
Grunnen til at du ikke skal røre speilet/matskive er at det er veldig følsomt for riper bl.a. En annen ting er at speilet har ikke noe med disse prikkene å gjøre. Speilet brukes kun for at du skal kunne se inn i okularet(søkeren) og ut igjennom objektivet. Så støv og skit på speilet kommer ikke på bildene men er bare til irritasjon når du skal se i søkeren.

Bruk Google og søk på sensor clean etc så finner du mange tips og video snutter.

Randi sa...

ja du kan så si...sånn er det når man er ivrig.:-)hihihihi.... meen kommer tid kommer råd.

Ida sa...

Mange gode tips her.
Glimrende!
Takk John,
og lykke til Randi. :)

Jeg hadde støv inni kameraet engang. Da måtte jeg levere det inn for å ordne det.