onsdag 14. juli 2010

Kan en egentlig ta gode macrobilder av ei humle?
Jeg har tatt mange, mange macrobilder av humler, men de blir aldri virkelig bra. Jeg har tenkt at det kanskje er fordi den er så lodden at den aldri ser skarp ut, selv om bildet strengt tatt er det? (Eller så er det bare greit å skylde på noe annet enn fotografen, hehe...).
Det er i alle fall utrolig irriterende å ikke få til ok bilder av dette insektet som virkelig er over alt for tiden.

På det nederste bildet sitter fokuset på "pelsen", og ikke på øynene. Den bør helt klart sitte på øyenene. På det øverste synes jeg imidlertid at jeg har truffet, men det er likevel alt for mye "støy" i bildet.
Tips mottas med takk.

3 kommentarer:

Lars Andreas Dybvik sa...

Hei! Morro og lærerikt med utfordringer som denne :). Jeg syns du skal forsøke med følgende:

1: Unngå det skarpe sollyset, det beste er en dag med sløret himmel. Da unngår du de grelle kontrastene og får likevel nok lys.

2: Unngå sort bakgrunn. Du ser sikkert at det bildet du viser med grønnt bak er triveligere på en gang.

3: Må du så inni hampen nært? Du henter en del på dybdeskarpheten ved å rygge litt unna. Om du komponerer bra vil du likevel få "nærbilde av humle" uten å være sånn paparatzinært.

Det var mine tips. Håper det kommer flere så du får litt å velge i. Lykke til :)

mvh Andreas

fotogigen sa...

hei dagrunn!Eg har tatt mange macrobilder av hummler, min erfaring er at lyset er veldig viktig.Det kan ikke vere sterk sol,ikkje for mørkt heller.Det må vere nok lys til minimum 200/sek lukketid. blender bruker eg så liten som fra f8 - f13.Eg bruker manuell fokus og flytter kamera for å finne fokus.Stativ er berre å glemme på slike insekt, dei har flytta seg før du har rigget det opp.60 mm brennvidde er vel helder ikkje det beste på insekt(kort arbeidsavstand)iso veit eg ikkje kor bra det er på ditt kamera , men sjolv bruker eg gjerne iso opp mot 1000 på min nikon d 300 ( har tatt støy frie bilder på iso 1600 med dette.)

Dagrun sa...

Lys og bakgrunn er sikkert kjempeviktig ja! Tusen takk for svar begge to.

Ikke så nært? Jeg synes at macrobilder av insekt er gode når en er nær øynene blir "svære". At en kommer så nære at en ser insektet på en ny måte som en ikke ser uten en god macrolinse. Ellers kan en jo bare ta et helt vanlig insektbilde, og det er ikke så interessant (synes jeg da).

Må prøve igjen... uten sol. Lurer på hvilken vinkel jeg skal velge. Kanskje den rett og slett ikke er veldig fotogen? Kan noen linke meg til gode macrobilder av ei humle?

ps ad. innstillinger: Jeg har hatt iso 200 og lukkertid på 1/1600, så det skulle ikke være noe der. Stativ bruker jeg aldri når jeg tar macro, da føler jeg meg helt "hemmet" og klarer ikke å vri og vende meg som jeg ønsker.