onsdag 30. september 2009

Vannbilder med lang lukkertid - å finne et egnet motiv

Jeg har tatt en haug bilder i helga, men uten stativ (hadde det ikke med rett og slett). Derfor la jeg kameraet på steinene og stilte inn på selvutløser. Alt det for å si at de ikke er sylskarpe, men verre er det at jeg synes selve motivet er vanskelig å finne. Aller helst ville jeg kanskje hatt 1 stein og masse vann rundt, men sånn var nå en gang ikke fjæra der. Så nå legger jeg dem her, for å få gode råd til bedre vannbilder.:)


5 kommentarer:

RuneE sa...

Det er en interessant problemstilling du tar opp. Som "vanlig" er jeg ingen spesialist, men jeg har nå prøvd. Motivmessig foretrakk jeg nummer to - enkelt, men med dybde. Jeg har stort sett prøv meg på elver og bekker.

Når det gjelder å få kamera i ro, så vil jeg i første omgang foreslå at du satte på Live View og slo opp speilet (se manualen om ikke du vet hvordan, vi har jo samme kamera),samt bruke fjernutløser. Det vil gi mindre rystelser. Dernest er det en del som opererer med små "puter" fylt med tørkede bønner eller erter ("bean bags") som de legger kamera på. Det finnes også noe enklere småstativer (Gorilla pods) som man kan bruke. det største takler vårt kamera. Jeg har postet om det før, her.

Og så kommer det sikkert en haug med andre kommentarer etterhvert. :-)

John sa...

Jeg klarer ikke helt å bestemme meg om bilde det først eller det andre er best men hvis du limer de sammen til et bilde sånn de er lagt ut, så ser det nesten ut som de hører sammen :)

Har lest at man må ned på ca 1/2 sekunds eksponering for å få sløre effekten, litt avhengig av vannets fart. Tror det også kan være lurt å bruke et nøytralt gråfilter slik at man slipper å bruke den minste blenderen for å oppnå lengst mulig lukkertid. Dette fordi diffraksjon inntreffer sånn generelt fra f/13 og oppover til minste blender. Diffraksjon gir uskarpt bilde.

Tripod, gorillapod, ertepose eller andre former for støtte må brukes ved sånne lukkertider så sant man ikke ønsker andre effekter også :)

Viola sa...

Alle de tre bildene er flotte for meg, men så har jeg ikke stor peil på slike lukkerhastigheter heller da. Har noe å lære der jeg, tror jeg.. Og jeg tar alle mine bilder uten stativ, øhh.. Har et stativ, men kameraet mitt blir for tungt for det. Det nederste bildet er jo veldig vakkert.

Margrethe sa...

Uansett lukketid (jeg finner selv aldri den helt ideelle uansett), med eller uten stativ; alle de tre bildene satte meg i en god stemning i en stille morgenstund. Jeg tar opp det ene og det andre og det tredje, men kan ikke klare å velge hva som er best (som bilde) av de tre. Det er noe med hvert enkelt som får meg til å se og se og se. Nydelig

John sa...

Det er vel forsåvidt ikke noen fasit for lukkertiden ved denne type fotografering. Den vil variere etter lys, blender, og vannets hastighet.