tirsdag 15. september 2009

På soppjakt :)

Oppdatert med en ny variant. noe mer zoom, og en blender på 6,3.
Jeg må for ordens skyld si at fokuset mitt under denne fotograferingen var rillene under soppen, ikke oppå.
Grunnen til at jeg ikke benyttet dette i den originale posten, er at den sterke zoomen gir litt mer støy på bildet enn jeg likte.Jeg kan desverre ikke nok om norsk sopp til å vite om denne er til å spise eller ikke. Men den tok seg godt ut på "film".

14 kommentarer:

Margrethe sa...

Ikke vet jeg heller, men på bilde smakte den godt. Men sopp er jo et spennende motiv, så kanskje vi kunne få flere smakebiter i høst.

Viola sa...

Utrolig vakkert bilde! Sopper synes også jeg gjør seg godt å fotografere! :)

RuneE sa...

En fin komposisjon med fin utskjæring av bakgrunnen. Soppen kommer godt frem (men jeg vet ikke om den se spiselig, så jeg rører bare dem på boks :-) )

Jeg e rlitt usikker på hvor du har ment å fokusere - på kanten nærmest eller på stilken? Kanskje jeg ville økt ISO et hakk og økt brukt mindre blender.

- Rundtomrundt sa...

Takk alle sammen :)

Rune; problemet med mitt 300D er at noe særlig høyere ISO gir så my støy (vurderer utbytte snart). Men ang blenderåpning har du helt rett. Jeg skal legge inn en med 6.3 litt senere.

RuneE sa...

Jeg har også brukt en 300D i en del år, så jeg kjenner problemet. Jeg fant at 400 som regel gikk bra og 800 til nød hvis bakgrunnen var urolig.

I fjor byttet jeg til en 40D. Da slipper jeg som regel godt fra 1600 og kan bruke 3200 i et nødsfall. Nyere versjoner gjør det enda bedre. Skal du oppgradere, så kan du jo være den første med den nye 7D som slippes i disse dager - den virker veldig lovende, og har samme brikkestørrelse.

Dagrun sa...

Hva blir egentlig prisen på dette 7d da? Jeg har også hørt om det.

Jeg har forøvrig 40d, og kan fint ta bilder med over 1000ISO. Eneste problemet jeg ser er at de blir litt blasse.

(Kremt, er det nå jeg kan fortelle at jeg klarte å ta en rekke bilder i fullt dagslys og glemte å tilbakestille ISO... nå denne uken faktisk. Så alle bildene er tatt med ISO1250 eller noe rundt der. De måtte skarpes VELDIG og øke kontrasten veldig, så går det ok greit. Så mye støy er det egentlig ikke.. eller det er ikke det verste, kan en vel heller si, hehe...)

RuneE sa...

Dersom du bruker RAW (som jeg tror du gjør), så kan du vinne mye inn ved å redusere støyen der. Jeg er har lest at du ofte kan droppe oppskarping (eller bare gjøre helt minimalt her) og så ta oppskarpingen senere, avhengig av hvordan du jobber og hva bildet skal bruker til. Et stort felt der hver bok og hver fotograf anbefaler forskjellig, kan det synes som. Jeg har i alle fall funnet at jeg har mye igjen å lære - der også.

For ordens skyld - jeg bruker PS CS3 med PS RAW-plug-in via Bridge. Ikke Canons egen RAW-konverter.

Det er tydeligvis ikke kommet i butikkene enda, men prisen på kamerahuset starter på 14.000 i følge Kelkoo. En norsk preliminærtest er her

Dagrun sa...

Ad. soppebildet er det flott fokus på lyngen. Den er skarp og fin. Også under soppen, og det er i grunnen mer spennende sånn sett enn oppsiden.


Ellers bruker jeg Raw ja. Og jeg skarper ikke opp i det hele tatt før på slutten av bildebehandlingen. (Ofte benytter jeg jo topaz-labfilter på natur og de skarper jo veldig opp alle bilder). Det finnes imidlertid ikke en "ISO innstilling" som kan forandres i rawkonverteren min i alle fall. Det hadde vært fint gitt. 14.000 tar jeg meg ikke råd til nå. Jeg er i grunnen fornøyd med kameraet mitt også jeg da. Det er fotografen og ikke kameraet som er begrensningene her i gården, hehe... Jeg tenkte at det kanskje kom et superkamera som ikke kostet skjorta.

RuneE sa...

Jeg tror vi er i samme båt...

Vi får sende noen i forveien!

- Rundtomrundt sa...

Da er posten oppdaert med et bilde med mindre blender.

7d er prissatt til ca 17000,- på komplett. Det er om trent 10x hva den koster i dollar. Så om jeg skulle kjøpt det må jeg enten vinne i lotto, eller ta en tur til USA. Og med dagens flypriser og dollarkurs, kan en nesten få flyreisen dekket av prisforskjellen på kamera i Norge og USA :)

Jeg tenkte meg egentlig noe i 50/500 serien, og den blir kanskje litt billigere nå som 7d er ute.

RuneE sa...

Tja - jeg må tilstå at jeg var noe upresis i min første kommentar: Mindre blender betydde mindre blender åpning - dvs større f-tall. Dette ville gitt større dybdeskarphet. Imidlertid - dersom det var meningen å fokusere på rillene, så har jeg ikke noe å klage på når det gjaldt den opprinnelige :-)

Jeg skal antagelig til USA neste vår, så da får man kanskje se? Har noen erfaringer med å kjøpe kamera der? Ikke minst når det oppstår problemer?

- Rundtomrundt sa...

6,3 er da større f stop enn 5,6? Og da er det en mindre åpning slik du foreslo, eller jeg helt ute på skråplanet i termnologien her?

Jeg har gode erfaringer med kjøp i USA. Har ikke hatt problemer, så det har ikke vært noe issue. (Både kamera og linse jeg har nå er kjøpt der.)

Det er jo garantier der også, men jeg har hørt det hender norske butikker slår deg litt vrang når du kommer med en amerikansk kvittering når du klager ;)

Dagrun sa...

Jo lavere blendertall, jø større blenderåpning. Jo lavere blendertall, jo mer konsentrert skarphet. Ved blendertall 22 f.eks. skal det meste være skarpt. Mens ved blendertall 2,8 er det bare en liten bit som er skarpt.


(Jeg er forvrig en storforbruker av lave blendertall i bilder, liker det jeg... ).

RuneE sa...

Sterkt pinlig kommentator :-(

Jeg leste feil!!! Av en eller annen grunn innbilte jeg meg at det var brukt blender 22. Jeg får skylde på at det er lørdag.

Jeg forsvinner inn i skammekroken, medbringende et glass vin...