lørdag 19. september 2009

Monochrom eller farger?


Jeg blir veldig ofte ikke enig med meg selv i hva er mest effektfullt og passende. Ofte kan fargetonene være spesielle og gi noe i et bilde, men av og til er det likevel enda mer effektfullt å fjerne farger og "fokusere" på ren stemning...
Også har jeg jo lært av å delta på Monochrome Monday at et godt svart-hvitt bilde ikke er et dårlig fargebilde som en konverterer... og at kontraster er alfa omega.
Hva synes dere: Svart-hvitt, eller farger?

6 kommentarer:

Irén sa...

Hei! Umiddelbart synes jeg at det øverste bildet kledde best farger. Mer spenning og liv i bildet med de myke fargene :-)

Det nederste bildet ble mer dramatisk som monokromt - etter mitt syn.

Men det er sikkert mange andre som mener stikk motsatt ;-)

Liker motivene dine!

Dagrun sa...

Tusen takk. Jeg tror faktisk jeg er enig. Jeg synes også jeg mistet noe av trollskheten i det med farger nederst. Ble for mye annet som drog oppmerksomhet.

Viola sa...

Hei, jeg klarer faktisk ikke å bestemme meg for hva som er penest.. jeg kan se det som dere, men jeg kan også se det helt motsatt.. Men etter nøye studering så kanskje farger på det øverste ja, og sort-hvitt på det nederste.. Utrolige nydelige bilder ihvertfall, spesielt det nederste, dramatisk! :)

RuneE sa...

Her har du lagt opp til en debatt som kan vare til evig tid. Jeg arbeidet selv mye med sort/hvitt i yngre dager og lærte vel da litt om å lete etter linjene vinklene og kontrastene som gjerne tydeliggjøres i monokrome bilder. I den senere tid er jeg vendt noe tilbake til det, bl.a gjennom Monochrome weekly (eller maniacs eller Monday - det har skiftet navn stadig vekk). Det er derfor ofte at de beste monokrome bildene er tatt med det for øye.

Men - det vil ikke si at ikke et bilde tatt med farge for øye ikke kan ha en utmerket monokrom versjon "innebygget". Kanskje til og med en bedre. Det gjelder bare å finne den. Det behøver slett ikke være de sammen egenskapene som fremheves.

For meg er for eksempel den øverste delen av motiv 2 mest interessant i sort/hvit versjonen, mens lyset og elven i den nederste delen interesserer meg mest i fargeversjonen.

I motiv 1 synes jeg interessen mer blir konsentrert om Kvistene (eller hva det er) i forgrunnen på sorthvitt-utgave, mens fargeutgaven sprer interessen mer utover.

Men det er min høyst subjektive mening...

Dagrun sa...

Jo enklere, jo bedre i shv? Noe sånt? Jeg må si jeg lurer litt selv.. for noen ganger ser jeg helt klart hva jeg synes er bra blant de monochrome maniacene. Andre ganger klarer jeg virkelig ikke å se hvorfor et spesielt bilde skal være veldig bra i monokrom. (Da tenker jeg på konkrete bilder som blir lovpriset og hevet opp... det var det med det subjektive da).

RuneE sa...

Du kan så si...

Jeg ser at jeg selv har brukt mye bygninger eller andre konstruksjoner i den sammenhengen. Jeg har en fornemmelse av at jeg går etter strukturen. Andre takler nok det emosjonelle bedre.

Jeg har nettopp postet neste monokrome runde. Dem legges ut der i morgen klokken 11, så kan du jo se...