onsdag 25. mars 2009

Eksperimentelt i vannkanten

Det er med en viss frykt og beven jeg legger ut dette bildet. Det er høyst eksperimentelt og bygger på fem ulike eksponeringer tatt av samme motiv og behandlet på en meget spesiell måte som fem ulike lag i Photoshop CS3 (jeg fant "oppskriften" i en bok). Motivet er vann fra et avløpsrør som faller ned på svaberget og sjøen.

Jeg løper i dekning enn så lenge.

14 kommentarer:

Anne-Berit sa...

Titti,titt,bare kom fram,hehe.Syns det var et spennende bilde,likte kontrastene i det.Skulle likt å sett originalen også.

Rune Eide sa...

"Originalen" er fem bilder...

esnorway sa...

ja kan få 5 stjerner av meg i boka hva end du gjorde funket det bra.

Ivar Østtun sa...

Hei du. Kom fram. Det er en ordre :-) den "boka" vil jeg gjerne se. Dette ser da riktig så bra ut. Er det hdr-prinsipp?hilsen ivrig på hotell og via iPhone

GAWO sa...

Mener du Rune at det er 5 opptak i tur og orden av samme motiv som så er lagt oppå hverandre i et program? Det ble i hvertfall et bilde med mange fine farger, men i mine øyne... eller skal vi si skjerm blir det litt "voldsomt" i tillegg. Jeg liker alle fargene men det ser så kunstig ut, eller skal jeg si "chrispi". Det er et eller annet jeg ikke helt synes er ekte. Klarer ikke forklare dere hva jeg mener. Men kom fram du Rune. Lille meg biter i hvertfall ikke. :-)

Unknown sa...

Regner med at du har kommet frem nå Rune. Lurer vel på noe av det Ivar lurte på. Jeg vil vel tro at å legge 5 eksponeringer sammen i layers uten å gjøre endringer på lagene vil være det samme som å bruke merge to hdr funksjonen. Hva slag lukkertid har du brukt siden vannet er slørete ?

Rune Eide sa...

Boken jeg har tittet i heter "Adobe Photoshop CS3 for Photographers" av Martin Evening og er en tungvekter på 680 sider. Jeg har nettopp fått den og det vil nok ta en god stund før jeg får pløyd meg gjennom den, men den er utrolig grundig og omtaler en haug med ting jeg ikke en gang har hørt om. Det følger også med en DVD med en del godsaker på.

Utgangspunktet for dette "bildet" er fem bilder jeg tok med Gorillastativet og zoom 300 for test effekten av eksponeringstiden (1/60 til 0,8 sek) på vannet. Jeg fant at 0,8 sek på vannet som rant ut gav den ønskede tilsløring, mens den ble for kraftig på bølgene.

Boken beskriver en teknikk der fem bilder legges i hvert sitt lag og via det de kaller en "stakk" (stack) omdannes til et såkalt smart objekt som så kan behandles videre. Det er ment for vitenskapelig bruk, og man kan bruke ulike statistiske metoder(innebygget) for å påvise forskjeller bildene i mellom. Noen av disse kan også brukes til å fjerne ting som bare forekommer på f.eks ett bilde. Jeg prøvde meg litt frem og her er resultatet etter første forsøk.

Forfatteren brukte TIFF-filer da RAW ikke går. Jeg tok en snarvei og brukte de mellomstore JPG-filene som kamera gir meg (har satt dette slik) sammen med RAW. Det gjør 16-bits behandlig umulig nå, men en konvertering på forhånd til TIFF fra RAW ville nok gitt mer spillerom - og krevd en kraftigere PC...

Jeg er enig med GAWO i at bildet kom ut litt "glorete" og kraftig, men det kan skyldes vel så mye min etterbehandling. Den kan helt sikkert forbedres.

Det er i alle fall en teknikk jeg kommer til å prøve igjen på en litt grundigere måte.

Randi sa...

...det var stilig! utrolig flotte farger. Ja også likte jeg det slørete vannet...holder på å teste ut det jeg også..må bare ha litt mer vann i elven min..

Kathrine sa...

Det er så lenge siden jeg har vært innom her, og enda lenger siden jeg har lagt inn noe.
Spennende å se hva dere legger ut.

Utrolig mye bra!!

Snapper opp litt her og der. Sjøl holder jeg mye på metning, kontraster og i det hele tatt senke lyset i fotoet. Da dukker mye dybde i bildet frem. Da spesielt i vannbilder.

Bildet er spennende. Det irrgrønne mot rustfargen. Topp! Vannet hadde kanskje tjent på å blitt senket i fargen det også? Bare et tips. Jeg er ikke inne så mye her at jeg vet hva dere driver med egentlig, men fotograferer mye i vann/is. Da tjener en på å senke lyset iallefall.

He..Får vel pepper nå tenker jeg.

Ha en strålende dag alle sammen. Vi koser oss med et hærlig vær i Midt-Norge:)

Hilsen Kathrine

Rune Eide sa...

Randi og Kathrine: Takk for gode kommentarer - jeg skal skrive meg alt bak øret og alle gode forslag mottas med takk. Teknikken jeg har prøvd er jo uhyre spesiell her og helt ny for meg.

Kathrine sa...

Hei igjen. Litt skummelt og kommentere her føler jeg. Men du tok det godt du Rune. Bergenser du ja:))?

Ja, teknikker sliter jeg med. Ofte syns jeg beskrivelsen av bildet tar piffen og opplevelsen bort fra uttrykket.
Sjøl sitter jeg mye med bildene mine og "ser". Har jeg fått opplevelsen med da jeg tok bildet, da jeg ser de på dataen, og når jeg la det ut? Jeg prøver og ikke trikse til bildet unødig, men heller la opplevelsen i knipseøyeblikket være avgjørende. Sikkert dumt forklart, men der har dere meg ;)
Sliter litt med fotoprogram, nettopp fordi en kan gå i fellen der.
For meg som maler bilder, blir det litt på samme måten når jeg fotograferer. Og behandler bildet etterpå. De handler om språket, og opplevelsen:)
Så har jeg mange år bak meg i mørkerom på SHKS.God erfaring der og.

Ikke meningen og krølle til her. Blir bare så engasjert av og til jeg:)

:))

Rune Eide sa...

For meg også er det å få med den subjektive opplevelsen viktig, men det er mange måter å klare dette på. Den viktigste begynner med komposisjonen av bildet. Resten blir verktøy av ulike slag, og man finner etterhvert de man liker. Jeg har selv endel erfaring med mørkeromsarbeid i ulike sammenhenger. Det kommer godt med nå også. Men det man gjør på PC'en er på mange måter bare et avansert mørkeromsarbeid.

En del av hensikten med denne siden er å diskutere ulike slike verktøy og bruken av dem. Derfor kan det av og til bli vel teknisk - her tok jeg nok mye av, men jeg så et potensiale her nettopp for å få frem det jeg ønsket - nemlig uklart vann som faller i en klar sjø. At jeg ikke helt har klart det er en annen sak. Det må jeg jobbe videre med.

PS Unnskyld meg, men hva er SHKS??

Kathrine sa...

SHKS er det gamle Statens Kunst-og Håndtverksskolen i Oslo. Finnes i Bergen og.
Og ja, en kan leke seg mye med effekter og det er gøy. Kanskje litt mye plastikk i bildet? Jeg fikk litt plastikkfølelse, men om du senker fargen eller lyset? Bare tips. Du greier mere enn meg på dette du. Jeg bare roter rundt jeg:))

MTSSfoto sa...

Re: her tok jeg nok mye av

Svar: Tøfft det, da :-)

Ser ut til at metoden også kan brukes til å imponere de aller minste, som elsker klare farger (meg også er blant de ;-) )

Men, "plastikkfølelsen", ordet passet bra på mitt inntrykk av enkelte deler av bildet, som ser ut til å ha gjennomgått "skarp"-verktøyet på lik linje med resten, som jeg tror ville gjort seg bedre dersom den prosessen hadde vært tonet noe ned (feks på mose og gress, og på de lyseste partene på steiner). Hadde vært moro å få sett utgangspunktet.